"Crnogorska policija posvećena je jačanju saradnje sa Italijom"

"Italija, kao jedan od najznačajnih spoljnopolitičkih partnera naše države, pruža snažnu podršku crnogorskoj policiji bilateralno ali i kroz brojne projektne aktivnosti, što jača kapacitete u borbi protiv svih oblika kriminala", kaže se u saopštenju

2058 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Uprava policije
Sa sastanka, Foto: Uprava policije

Crnogorska policija posvećena je jačanju saradnje sa Italijom u suočavanju sa ključnim bezbjednosnim izazovima, saopšteno je na sastanku direktora crnogorske Uprave policije Zorana Brđanina, šefa italijanske kriminalističke policije Vitorija Rizija i ambasadora Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija.

Iz policije su naveli da je sastanak bio prilika za razgovor o dosadašnjoj uspješnoj saradnji crnogorske i italijanske policije, koja je, kako su ocijenili, rezultat snažnog partnerstva i međusobnog povjerenja dvije prijateljske službe.

Navodi se da je sastanak bio i povod za razmjenu iskustava i razmatranje budućih modaliteta saradnje.

"Italija, kao jedan od najznačajnih spoljnopolitičkih partnera naše države, pruža snažnu podršku crnogorskoj policiji bilateralno ali i kroz brojne projektne aktivnosti, što jača kapacitete u borbi protiv svih oblika kriminala", kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da je operativna saradnja crnogorske kriminalističke policije sa italijanskim bezbjednosnim službama rezultirala efikasno sprovedenim istragama u otkrivanju i hapšenju počinilaca najtežih oblika organizovanog kriminala.

"Sagovornici su se saglasili da su ostvareni značajni rezultati na polju suzbijanja prekograničnog kriminala, što je umnogome proisteklo i iz operativne saradnje crnogorske policije i italijanskih bezbjednosnih službi i agencija", naveli su iz policije.

Oni su istakli da je saradnja sa Odjeljenjem javne bezbjednosti Ministarstva unutrašnjih poslova Italije i Guardia di Finanza operativno snažna i efikasna u suzbijanju nezakonitih migracija i krijumčarenja migranata, posebno na moru.

"Kontinuirano dobra saradnja se ogleda u projektima razmjene policijskih sužbenika tokom ljetnje turističke sezone i za očekivati je da se ovaj oblik saradnje nastavi i u periodu koji je pred nama", kazali su iz policije.

Kako su poručili, sagovornici su istakli otvorenost i spremnost za dalje unaprjeđenje saradnje na svim nivoima i zajedničko suočavanje sa svim bezbjednosnim izazovima.

Bonus video: