Uprava za šume: Tužno je i bolno gledati naše prirodne ljepote zavijene u gusti dim krivicom neodgovornih pojedinaca

"Poražavajuće su slike koje gledamo dok se požrtvovani građani danonoćno bore sa vatrenom stihijom koja uništava sve pred sobom, rizikujući svoje živote i svoje domove"

4994 pregleda 79 reakcija 8 komentar(a)
Jedan od požara u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Jedan od požara u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Uprava za šume saopštila je danas da poziva sve građane da se uzdrže od nepotrebnog, nekontrolisanog i bilo kakvog drugog paljenja vatre na otvorenom, kako bi na taj način očistili svoja imanja ili iz nekih drugih razloga.

"Najoštrije osuđujemo neodgovoran i nesavjestan odnos prema prirodi i šumama, koji u posljednja tri dana bacio ružnu sjenku na nedavno obilježen 21. mart, Međunarodni dan šuma. Tužno je i bolno gledati naše prirodne ljepote zavijene u gusti dim krivicom neodgovornih pojedinaca, čiji cilj i svrhu ne možemo nikako razumjeti niti naći joj opravdanje. Poražavajuće su slike koje gledamo dok se požrtvovani građani danonoćno bore sa vatrenom stihijom koja uništava sve pred sobom, rizikujući svoje živote i svoje domove. Ostajemo nemoćni da ovakve ekološke katastrofe saniramo ukoliko smo sami na strani zaštite prirode", ističe se u saopštenju Uprave za šume.

Oni su dodali da iz svih ovih razloga apeluju na sve građane da pokažu odgovoran odnos i ne narušavaju i uništavaju našu prirodu.

"Treba li da 22. april Dan planete Zemlje dočekamo sa spaljenom prirodom, opožarenim površinama, uništenim šumama, ubijenim životinjama, izgorelim kućama ili u najgorem slučaju izgubljenim životima... Da li je to slika ekološke države kakva je Crna Gora? Nadamo se da će ovaj poražavajući požar koji uništava svu prirodu u predjelu Kolašina, biti zadnji ekološki incident kojem ćemo svjedočiti ove godine, a priznaćete prerano se dogodio. Nadamo se da ćemo ovom prirodnom katastrofom sa kojom se požrtvovani mještani, vatrogasci, Vojska i mnogi drugi nesebično bore, završiti ovogodišnje uništavanje, obzirom da je šteta već sada nemjerljiva i višemilionska", kazali su iz Uprave za šume.

Poručili su i da takođe, očekuju i pozivaju nadležne institucije da se u što kraćem roku pristupi izmjenama kaznene politike za ovakve incidente, jer navode da nažalost stiču utisak da jedino rigoroznim sankcijama za neodgovorno ponašanje pojedinaca mogu spriječiti ovakve užasne prizore.

"Iz tih razloga pomozite nam tako što ćete spriječiti nastajanje požara jer bez Vaše saradnje svi mi koji nastojimo da se borimo sa njima i da zaštitimo prirodu ostajemo nemoćni, a naš trud uzaludan. Zato u nadi da će javnost imati sluha za naš apel pozivamo sve da pokažu odgovoran, osvješćen i odnos poštovanja prema prirodi, koja je tu za sve nas, a koju uništavamo u nemjerljivim razmjerama. Budi odgovoran, spriječi požar", zaključuje se u saopštenju Uprave za šume.

Bonus video: