KCCG: Za samo 83 dana zakazano preko 30.000 specijalističkih pregleda i kontrola

"Novi sistem zakazivanja pregleda, koji pacijentima omogućava da termine za specijalističke, subspecijalističke preglede i kontrole dobiju u KCCG, ostvario je sva očekivanja"

2198 pregleda 2 komentar(a)
KCCG, Foto: Luka Zeković
KCCG, Foto: Luka Zeković

Klinički centar Crne Gore (KCCG) saopštio je danas da je novi sistem zakazivanja pregleda "Brže do ljekara" ostvario očekivanja te da je za samo 83 dana KCCG zakazao preko 30.000 specijalističkih pregleda i kontrola.

"Novi sistem zakazivanja pregleda, koji pacijentima omogućava da termine za specijalističke, subspecijalističke preglede i kontrole dobiju u KCCG, ostvario je sva očekivanja. Od 1. januara do 24. marta, interno, u našoj ustanovi, zakazano je 14 hiljada specijalističkih pregleda i preko 16 i po hiljada kontrola. To ukupno čini preko 30 hiljada zakazanih pregleda za samo 83 dana. KCCG, dakle, dnevno, bez vraćanja pacijenata izabranom ljekaru, zakaže preko 360 pregleda", ističe se u saopštenju KCCG.

Iz te zdravstvene institucije su dodali da je u ovom periodu preko hiljadu uputa zakazano kod oftalmologa, radiologa, neurologa i kardiologa.

"Takođe, najveći broj kontrola od preko hiljadu do preko pet hiljada, zakazano je u Institutu za bolesti djece, Institutu za onkologiju, na Internoj klinici i na Klinici za očne bolesti. U istom periodu na Poliklinici KCCG obavljeno je preko 153 hiljade pregleda i dijagnostičkih procedura. Dnevno, dakle, u prosjeku, Poliklinika KCCG uradi preko 1.800 pregleda i dijagnostičkih procedura", zaključuje se u saopštenju KCCG.

"Vijesti" su juče objavile da su svi termini za preglede ljekara reumatologa, hematologa i fizijatra popunjeni u KCCG do kraja juna, te da će više od tri mjeseca moraće da čekaju i svi pacijenti kojima je potreban pregled neurologa i kardiologa.

Povezani članci

23. Mart 2022.

Brže do ljekara samo na papiru

Na listama čekanja, koje KCCG objavaljuje na svom sajtu, u posljednjih skoro mjesec nije uopšte bilo informacija o prvim slobodnim terminima kod reumatrologa i hemotologa.

Osim što se na preglede čeka duže od mjesec, građani se žale i na to da u praksi nekada ne funkcioniše novi sistem zakazivanja Brže do ljekara, jer im specijalisti ni ne nude termine za preglede kod kolega, već ih po uput vraćaju kod izabranog doktora.

Bonus video: