UCG: U izvještaju DRI nekoliko ocjena nemaju činjenično ni pravno uporište

"Začuđuje tvrdnja DRI da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je revizoru dozvoljeno sve što mu je odlukom prethodnog rukovodstva bilo onemogućeno"

2789 pregleda 1 komentar(a)
Rektorat  UCG, Foto: Boris Pejović
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović

U izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) koji potpisuju Branislav Radulović i Zoran Jelić, istaknuto je nekoliko ocjena koje nemaju činjenično, a ni pravno uporište, saopšteno je danas iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Oni su reagovali na stav DRI da je ugrožena nezavisnost unutrašnje revizije UCG time što je rektor Vladimir Božović birao gdje će se sve raditi revizija.

Povezani članci

23. Mart 2022.

DRI: Rektor birao gdje će biti urađena revizija

Iz UCG su kazali da je potrebno ukazati na sljedeće:

1. U skladu sa članom 34. stav 1. tačka 3 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru ("Službeni list Crne Gore", br. 075/18 od 23.11.2018. godine) rukovodilac Službe za unutrašnju reviziju je dostavio Strateški plan rada Službe za unutrašnju reviziju UCG za period 2021-2023 godine i Godišnji plan rada službe za unutrašnju reviziju za 2021. godinu, koji su pripremljeni na osnovu objektivne procjene rizika, na odobravanje rukovodiocu subjekta.

2. U skladu sa članom 24 stav 6 Zakona o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru ("Službeni list Crne Gore", br. 075/18 od 23. 11. 2018. godine) Strateški i godišnji plan unutrašnje revizije utvrđuje rukovodilac subjekta, a to je nedvosmisleno Rektor.

3. Dakle, Zakon eksplicitno utvrđuje ko odobrava Strateški i godišnji plan. Statutom UCG je predviđen Upravni odbor kao tijelo koje odobrava Strateški i godišnji plan. Ipak, dilema po pitanju usklađivanja postupaka prema Zakonu ili Statutu (kao aktu niže pravne snage) suštinski ne postoji i jasno je kako mora postupati svaki odgovoran i savjestan subjekt. To ni u jednom trenutku ne može biti pitanje volje i nekog slobodnog izbora.

U saopštenju UCG se navodi da ne stoji tvrdnja da naznačeni Strateški i godišnji planovi nisu dostavljeni DRI, jer kako tvrde za to postoje vrlo uvjerljivi materijalni dokazi.

"Apsolutno je tačno da je Rektor upućivao unutrašnju reviziju ka određenim subjektima, kao što je i tačno da to pravo proističe iz Pravilnika o metodologiji rada unutrašnje revizije ("Službeni list Crne Gore", br. 001/20 od 3. 1. 2020. godine). Time je potpuno obesmišljena i konstatacija da je ugrožena funkcionalna nezavisnost unutrašnje revizije. Zaista, ona nikako ne može biti dovedena u pitanje doslednim poštovanjem referentne legislative", kazali su iz UCG.

Poručili su i da u vezi prethodnog, treba istaći da je Rektor pokrenuo ad hoc reviziju poslovanja Fakulteta za sport i fizicko vaspitanje, za period 2019. i 2020.

"Predmetna revizija je prekinuta zbog ustanovljenog indikatora prevare, a sa čim je javnost prilično detaljno upoznata, počevši od samih razloga za prekid do konkretnih finansijskih iskaza potencijalne prevare. Izvjesno je da je osvjetljavanje ovog slučaja bilo neophodno i potpuno opravdano sa stanovišta opredjeljenja novog rukovodstva UCG. Začuđuje tvrdnja DRI da se ne može sa sigurnošću utvrditi da je revizoru dozvoljeno sve što mu je odlukom prethodnog rukovodstva bilo onemogućeno. Na primjer, očigledno je da se revizija finansijskog poslovanja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, kao ni njeno proširenje nisu mogli izvesti da rukovodilac nije imao neometan pristup i obezbjeđene uslove da istu obavi. Uostalom, to da li je revizoru nešto omogućeno ili ne, najbolje svjedoči on sam u svojim izvještajima. Van svih spekulacija o mogućim motivima, prethodno može dobro poslužiti zainteresovanoj javnosti za prilično jasno određenje po pitanju utemeljenosti ocjena koji su dali g. Bransilav Radulović i g. Zoran Jelić", zaključuje se u saopštenju UCG.

Bonus video: