Andrijevica: Prodaja objekata nema veze sa nalazištem mermera

Nalazište se prostire na čak sedamdeset hektara. Banka prodaje bivše poslovne prostore fabrike i manji dio zemljišta

6044 pregleda 22 reakcija 2 komentar(a)
Detalj iz Andrijevice, Foto: Tufik Softić
Detalj iz Andrijevice, Foto: Tufik Softić

Nalazište mermerne rude u Andrijevici puno je veće od hektar i trista, koliko je objavila jedna poslovna banka u oglasu za prodaju te zaplijenjene imovine.

To je “Vijestima” kazao menadžer Opštine Andrijevica Miloš Čukić, koji je rekao da prodaja praznih poslovnih objekata i hektar i trista zemljišta ne može da poremeti valorizaciju nalazišta mermera u području planine Željevice.

”Nalazište mermera se prostire na čak sedamdeset hektara, i to još prema istraživanjima iz šezdesetih godina. Nova istraživanja, koja je radio Geološki zavod iz Podgorice, potvrđuju te prvobitne informacije, kao i to da se radi o takozvanom ukrasnom kamenu visokog i izuzetnog sjaja, odnosno da njegovu osnovu čini arhitektonski građevinski kamen, ili skraćeno AGK”, kazao je Čukić.

Prema njegovim riječima, tek mali procenat mermernog kamena sa nalazišta u Andrijevici slabijeg je kvaliteta i slabijih mehaničkih svojstava.

”Sve je to pristupačno za valorizaciju i sa zapljenom i prodajom bivših poslovnih prostora fabrike ‘Mermer’ i manjeg dijela zemljišta nema nikakve veze”, rekao je menadžer Opštine Andrijevice.

”Vijesti” su nedavno pisale o tome da je u novinama osvanuo oglas za prodaju poslovnih prostora i zemljišta iz porfolija NLB banke, i da su Andrijevčani na malenoj fotografiji prepoznali objekte i poslovni krug nekadašnje fabrike “Mermer” u tom gradu.

Poslovne objekte površine 1.291 metar kvadratni, sa zemljištem ukupne površine 12.942 kvadra u opštini Andrijevica, list nepokretnosti 5 KO Zabrđe, NLB banka oglasila je na prodaju za svega 54.000 eura.

Nekada uspješna privredna kompanija u Andrijevici, sa nalazištem mermera ispod planine Žoljevice, od privatizacije je promijenila više vlasnika, zatim ušla u stečaj, pa potom ponovo mijenjala vlasnike.

Prema nekim informacijama, posljednji vlasnici su bili iz Grčke, i može se pretpostaviti da su oni ti koji su podigli krediti i otišli, ostavljajući banci imovinu.

Preduzeće “Mermer” je formirano u drugoj polovini prošlog vijeka. Uspješno je radilo dugi niz godina, sve dok prije više od tri decenije nije počelo da zapada u dugove i doživjelo uvođenje stečaja.

U međuvremenu jedan beogradski investitor je, u partnerskom odnosu sa Opštinom Andrijevica, kupio imovinu “Mermera” formirajući pritom preduzeće pod nazivom “Andrimer”.

Taj pogon je radio kratko, ali je beogradski investitor otkupio udio koji je Opština Andrijevica imala u “Mermeru”.

Interesovanje za aktiviranje novog rudokopa u Žoljevici nedavno su, prema riječima menadžera Opštine Andrijevica, iskazali strani investotori, ali su neki od njih odustali od toga zbog nepovoljne ekonomske i političke situacije u Crnoj Gori.

”Mi nastojimo da u razgovorima sa ozbiljnim investitorima iznađemo mogućnost za valorizaciju nalazišta mermera u Žoljevici”, kaže Čukić.

On dodaje da je Ministarstvo kapitalnih investicija završilo postupak javne rasprave, a Opština Andrijevica izdala sva potrebna dokumenta koja su od nje tražena.

”Smatram da su se stekli uslovi za raspisivanje javnog oglasa od strane Vlade Crne Gore za dodjelu koncesija za ovo područje, uz očekivanje da će renomirani investitor koji ispuni sve uslove iz koncesionog akta dobiti koncesiju. To će sigurno značiti nova radna mjesta i značajne benefite za Andrijevicu”, rekao je Čukić.

On izražava očekivanje da će se sve to završiti do sredine ove godine, i da će potencijalni investitor brzo poslije toga moći početi da radi na valorizaciji.

”Interesovanja ima, to vam mogu reći. Četiri posjete stranih investitora smo imali u prošloj godini, i očekujemo da se sve to završi na najbolji način, odnosno da će biti angažovan najbolji investitor. Sve u svemu, to što je banka zaplijenila poslovne objekte i dio zemljišta, nema nikakve veze sa nalazištem mermera i njegovom valorizacijom”, tvrdi Čukić.

Bonus video: