U navodni slučaj vršnjačkog nasilja u Baru uključuju se Centar za socijalni rad i policija

"Od moje kćerke, koja je žrtva, se sada pokušava napraviti neodgovorno dijete, a od nas neodgovorni roditelji, samo zato što niko od nastavnog osoblja nije uvažio naše apele i molbe da se našoj djevojčici pomogne", kazala je "Vijestima" majka djevojčice

23955 pregleda 179 reakcija 33 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2022. 17:49h

Roditelji dvanaestogodišnjakinje iz Bara navodno nijednom od septembra nisu došli u školu, niti prijavili nasilje, a s razrednim starješinom samo je majka komunicirala i to telefonom, uglavnom putem SMS i Vajber poruka.

To je "Vijestima" saopštio izvor koji je danas učestvovao u sastanku roditelja djevojčice koja se žalila da je žrtva vršnjačkog nasilja sa nastavnicima, menadžmentom škole, psihološko-pedagoškom službom, Savjetom roditelja i direktoricom Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Slavicom Ilinčić.

"U rasvjetljavanje ovog slučaja uključeni su Centar za socijalni rad i policija, tako da se mora sačekati završetak čitavog postupka kako bi se steklo objektivno mišljenje o ovom događaju", kazao je izvor "Vijesti".

Ilinčić je, navodi on, razgovarala sa roditeljima i djevojčicom, u njihovom prisustvu.

Prema informacijama "Vijesti", roditelji djevojčice nijednom od septembra 2021. nisu došli u školu, niti prijavili nasilje, a ona navodno "od početka školske godine od 126 radnih dana, u školi nije bila 51 dan - ima 238 opravdanih i 17 neopravdanih izostanaka".

"Majka je tokom ove školske godine bila na samo jednom roditeljskom sastanku, 18. februara, na kojem nije pomenula da djevojčica trpi nasilje. Majka djevojčice dala je na uvid dio svoje vajber komunikacije s odjeljenjskim starješinom, od 24. februara i 1. marta, u kojem navodi da dijete trpi vršnjačko nasilje. Drugih pisanih pominjanja nasilja nema, a pedagogu i psihologu nisu se obraćali ni djevojčica ni njeni roditelji. Razgovor s njima organizovan je tek 25. marta 2022.godine, iako u školi postoji tim za sprečavanje nasilja, s donesenim godišnjim planom rada", navodi izvor "Vijesti".

Kaže i da je "data na uvid ceduljica nepoznatog autora, s uvredljivim izrazom za djevojčicu".

Ističe i da se majka direktoru škole obratila prvi put 23. marta.

Informaciju o navodnom vršnjačkom nasilju u školi većina medija je prenijela dan ranije - 22. marta.

"Po prijavi roditelja 23. marta direktor škole je obavijestio Ministarstvo. Na kraju sastanka sa Ilinčić dogovoreno je da razredni starješina početkom naredne sedmice sazove vanredni roditeljski sastanak", kaže izvor "Vijesti".

Majka djevojčice: Do ovoga ne bi došlo da smo imali podršku razrednog i škole

Majka djevojčice I.T. kazala je "Vijestima" da je vjerovala razrednom starješini da će problem riješiti i da će djeca prestati da ugnjetavaju njenu kćerku.

"Na pitanje treba li da se obratim direktoru kazao mi je da će on obavijestiti menadžement škole, ukoliko za tim bude potrebe. Potpuno su mi bile nepoznate procedure u ovakvim slučajevima, a vjerovala sam da razredni starješina ima mehanizme da problem riješi", kazala je I.T. "Vijestima".

"Od moje kćerke, koja je žrtva, se sada pokušava napraviti neodgovorno dijete, a od nas neodgovorni roditelji, samo zato što niko od nastavnog osoblja nije uvažio naše apele i molbe da se našoj djevojčici pomogne. Sigurna sam da moje dijete ne laže i sugurna sam da do ovoga ne bi došlo da smo imali pravu podršku nastavnika i menadžmenta škole."

Majka djevojčice ne spori da su pojedini mehanizmi pokrenuti tek nakon što je slučaj dospio na društvene mreže i do medija.

"Razredni starješina je tvrdio da ne može sve da riješi ekspresno, ali da će problem riješiti. Ja sam u to vjerovala i, evo došli smo do toga da moje dijete ne želi da ide u školu jer je vršnjaci svakodnevno ugnjetavaju", tvrdi I.T.

Bonus video: