NVO Green Home obilježava kampanju Sat za planetu

"Tim povodom, pozivamo sve građane i kompanije da u periodu od 20:30h do 21:30h ugase svijetla koje im nisu potrebna i time stave do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju posljedica prekomjerne potrošnje ograničenih prirodnih resursa", poručuju iz NVO Green Home

1233 pregleda 0 komentar(a)
Sat za našu planetu, Foto: NVO Green Home
Sat za našu planetu, Foto: NVO Green Home

NVO Green Home po 13. put obilježava kampanju Sat za planetu, čiji je cilj podizanje svijesti građana širom svijeta o racionalnom korišćenju energije ali i svim drugim činiocima za koje se smatra da su uzročnici klimatskih promjena, saopšteno je iz te organizacije.

"I ove godine, u subotu 26.03.2022. u periodu od 20:30 do 21:30h, simbolično, biće ugašena svijetla na mostu Milenijum, u JU Muzeji i Galerije u Podgorici, u zgradi prijestonice Cetinje, na mostu Radovan Pavićević u Danilovgradu, zgradi Opštine Tivat kao i dio javne rasvjete, u upravnoj zgradi Opštine Šavnik, kao i javna rasvjeta u ovom gradu. Kampaniju je podržala i kompanija One", piše u saopštenju.

Gradovi širom svijeta će, kako navode, učestvovati u akciji gašenjem svijetla na 60 minuta i time skrenuti pažnju na probleme u životnoj sredini.

"Tim povodom, pozivamo sve građane i kompanije da u periodu od 20:30h do 21:30h ugase svijetla koje im nisu potrebna i time stave do znanja da su spremni da preduzmu korake kojima će doprinijeti ublažavanju posljedica prekomjerne potrošnje ograničenih prirodnih resursa", poručuju oni.

Dodaju i da gašenjem svjetala koja nam nisu potrebna preduzima se korak u borbi protiv klimatskih promjena i pomaže se u jačanju globalne odlučnosti da očuvamo planetu za buduće generacije.

Inicijativa je, kako su saopštili, nastala 2007. godine u Sidneju, te postala globalna kampanja kojoj se priključuju pojedinci, organizacije, institucije i kompanije sa ciljem da pošalju snažnu poruku da svako ima odgovornost prema životnoj sredini, kao i da je moguće promijeniti svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas.

Bonus video: