Budi i ti dio „ljubičastog svijeta“

“Vjerovali ili ne, svaki stoti stanovnik planete ima neki vid epilepsije, a neki od njih bili su Julije Cezar, Dostojevski, Napoleon Bonaparta, Nobel, Van Gog… I naravno moja malenkost među ovim velikanima”, sa osmijehom je kazao Milan Bajalica

5807 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Devetogodišnja devojčica iz Kanade Kasidi Megan željela je da pokaže drugima da nije drugačija od njih zato što ima epilepsiju, ali i da pokrene ljude kojima je, kao i njoj, dosadilo da budu usamljeni i da ih se drugi klone, da govore o toj bolesti, jer mitovi se ruše kada dobijete prave informacije.

Zbog toga je Kasidi 2008. godine pokrenula “ljubičasti dan” koji se svakog 26. marta obilježava širom svijeta u znak podrške oboljelima od epilepsije.

Ove godine i nikšićki Trg je bio u ljubičastoj boji.

“Ljubičasti dan je dio globalne i regionalne inicijative koja ima za cilj da pruži podršku osobama koje imaju neki vid epilepsije. Čast mi što smo obilježili prvi ljubičasti dan u istoriji Nikšića i Crne Gore”, kazao je Milan Bajalica predsjednik novoosnovane nevladine organizacije “Sinergija novih krila”, posvećene poboljšanju svakodnevice osoba sa nekim vidom epilepsije.

Milan Bajalica
Milan Bajalicafoto: Svetlana Mandić

Željeli su da početak rada započnu upravo “ljubičastog dana” i da svima koji imaju epilepsiju pošalju poruku da nijesu sami.

“Vjerovali ili ne, svaki stoti stanovnik planete ima neki vid epilepsije, a neki od njih bili su Julije Cezar, Dostojevski, Napoleon Bonaparta, Nobel, Van Gog… I naravno moja malenkost među ovim velikanima”, sa osmijehom je kazao Milan i priznao da za govore i nije baš talentovan.

Ali, za empatiju talenat nije potreban. Potrebno je samo srce.

“Neka nam svima ovaj dan i ova premijera budu podstrek da nam životi budu živopisni kao i ljubičasta boja koja simbolizuje našu želju da nas prijatelji, komšije, sugrađanke i sugrađani, poslodavci i svi drugi koji to čine, prestanu odbacivati. Zahvaljujem se svima onima koji su prihvatili naš poziv da podrže i budu dio prvog ‘ljubičastog dana’ kao i onima koji su nas ovog puta odbili, ignorisali ili ostali nijemi na naše dobronamjerne pozive”, kazao je Milan.

Ljubičasti dan Nikšić
foto: Svetlana Mandić

U program su učešće uzeli učenici parlamenta Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića, predvođeni profesoricom Vesnom Josipović, koja je bila Milanov razredni starješina, zatim nikšićki gimnazijalci, plesni klub “Sonrisa” iz Podgorice, kao i članovi Omladinskog kluba Crvenog krsta.

Milan se zahvalio Glavnom gradu koji je prihvatio njihovu inicijativu, pa će se Podgorica pridružiti evropskim metropolama na način da će most Milenijum biti osvijetljen u ljubičastoj boji kao vid podrške, kao i Opštini Nikšić koja je sa “Sinergijom novih krila” organizator događaja.

Učesnici događaja imali su ljubičaste majice, a preko video poruke obratila se Ana Sruk, specijalistkinja na polju epileptologije iz Zagreba koja je, u svoje i u ime Hrvatske Udruge epilepsije iz Zagreba, novoosnovanoj NVO čestitala početak rada, kao i obilježavanje “ljubičastog dana”.

Epilepsija je jedna od najučestalijih bolesti ili poremećaja u neurologiji, ali je u Crnoj Gori ona i dalje tabu tema za mnoge. Pretpostavlja se da u svijetu oko 100 miliona osoba ima epilepsiju, a u Crnoj Gori blizu sedam hiljada. Zbog stigmatizacije društva, nažalost, mnogi se odlučuju na usamljenost.

Ljubičasti dan Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Bonus video: