Traže ista prava kao korisnice naknada po osnovu rođenja troje ili više djece

Navode da su diskriminisane po više osnova i poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva

6841 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Majke sa jednim i više djece protestovale su danas u Bijelom Polju, tražeći, kako su navele ista prava za sve majke.

One, kako su navele, traže da dobiju pravo na nadoknadu kao i korisnice naknada po osnovu rođenja troje ili više djece.

Navode da su diskriminisane po više osnova i poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva.

Biljana Radović iz Bijelog Polja kazala je da je velika nepravda napravljena prema samohranim majkama, što je i sama.

"Nisam mogla da imam troje djece, kada mi je muž umro prije 11 godina. I mi smo majke, nismo ne majke, ja sam i otac i majka. Sada imam 50 godina, javljala sam se oko dvije decenije na biro rada, radila privatno", kaže Radović.

Bjelopoljka Ankica Timotijević, majka dvoje djece, kazala je da najveći dio okupljih majki živi na selu i da je većini njih, kako tvrdi, od Biroa rada u Bijelom Polju "nanesena velika nepravda".

"Javljale smo se na Biro ali poslije 20 godina, četvoro iz moje porodice je izbačeno sa Biroa rada. Rekli su nam imate zdravstveno osiguranje, nema potrebe da se više javljate", tvrdi Timotijević.

Olga Bulatović, koja je rodila četvoro djece kaže da nije mogla da ostvari pravo na naknadu, jer joj je falilo 11 mjeseci na evidenciji Biroa rada.

protest majki Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

"Zbog svega smo prinuđene da izađemo na ulicu i nećemo odustati. I mi smo majke, i mi smo rodile djecu, i mi smo vidjele sto jada. Dok su jedne majke ostvarile doživotno pravo na penziju, druge otišle “sa penzije na penziju”, neke mlade majke napustile privatnike i postale penzionerke sa 36 godina, a ja i moje druge sa 65 godina ostale bez išta", kazala je Bulatović.

Ona je dodala da su majke ogorčena i na prethodnu i na aktuelnu vlast.

Mira Delibašić, iz Dobrinja kod Bijelog Polja tvrdi da je zbog toga što je sklonjena sa evidencije Biroa rada ostala bez bespovratnih kredita od 10.000 eura, zato što je uslov za njegovo dobijanje, kako je pojasnila bio da je osoba na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najmanje šest mjeseci.

"Prije šest godina su nas otjerali sa Biroa rada u Bijelom Polju, bez ikakvog objašnjenja, samo nam je rečeno da nema potrebe da se više prijavljujemo. Dođemo, prijavimo se samo nam kažu više nema potrebe da se prijaljujete, ide vam zdravstveno osiguranje", tvrdi Delibašić.

Kazala je i da "nije imala sreće sa dobijanjem nadoknade", iako je rodila troje djece.

"Jedanaest godina sam bila bez djece, rodila prvo dvoje, a treće u vrijeme kada su zaustavili majkama nadoknade, 2017. godine. Kako su majke koje su godinama čekale potomstvo, i koje nisu mogle da imaju djecu, mogle da rađaju", pitala je Delibašić.

Bonus video: