Ljubičasti dan u Institutu za bolesti djece KCCG: Djeca sa epilepsijom mogu da vode ispunjen život

"Želimo na ovaj način da izrazimo punu podršku našim malim pacijentima i njihovim porodicama, a u isto vrijeme da počnemo jasno i glasno da govorimo o epilepsiji kao bolesti koja je čest pratilac djetinjstva, te da sa stručne pozicije širimo znanje o ovoj bolesti zasnovano na dokazima"

3709 pregleda 2 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Noseći ljubičaste uniforme, dijeleći i puštajući ljubičaste balone Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore ove godine prvi put je simbolično obilježio 26. mart, "Svjetski ljubičasti dan", odnosno "Dan svjesnosti o epilepsiji", rekla je Nelica Ivanović Radović, specijalista pedijatrije u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

"Želimo na ovaj način da izrazimo punu podršku našim malim pacijentima i njihovim porodicama, a u isto vrijeme da počnemo jasno i glasno da govorimo o epilepsiji kao bolesti koja je čest pratilac djetinjstva, te da sa stručne pozicije širimo znanje o ovoj bolesti zasnovano na dokazima. Naš zadatak je da osim svakodnevnog rada preduzimamo društvene aktivnosti u borbi protiv omalovažavanja pacijenata sa epilepsijom zbog njihove bolesti i njihovog isključivanja iz svakodnevnih aktivnosti", kaže Ivanović Radović.

Ljubičasti dan KCCG
foto: KCCG

Dodaje da epilepsija često sa sobom nosi tešku društvenu stigmu.

"Iako je kvalitet života određen prvenstveno trajanjem bolesti i uspjehom u kontroli napada, upravo psihološki i socijalni faktori čine jedan od glavnih činilaca terapijskog ishoda. Djeca su posebno ranjiva na društvenu stigmu, pa unaprjeđivanje znanja o epilepsiji u društvu može predstavljati šansu za poboljšanje njihovog sveukupnog kvaliteta života kroz školovanje, savjetovanje i druge vidove podrške", istakla je Ivanović Radović.

Ljubičasti dan KCCG
foto: KCCG

Od epilepsije, navodi Ivanović Radović, u svijetu boluje od 50 do 60 miliona ljudi.

"Incidenca je najveća upravo u dječijem uzrastu. Epilepsija narušava kvalitet života djece, posebno onih sa aktivnom bolešću. Ipak, djeca sa epilepsijom, ukoliko nemaju pridružene bolesti koje bi ih u tome spriječile, mogu da vode ispunjen život i ostvare u potpunosti svoj životni potencijal. U tretmanu epilepsije i uspjehu na tom putu, roditelji su naši najbolji i najvažniji saveznici. Naš cilj je da se sa roditeljima još bolje povežemo kroz formiranje udruženja, organizovanje tribina i sličnih aktivnosti, radi dobrobiti naših pacijenata", zaključila je Ivanović Radović.

Bonus video: