Nastaviće radove u centru Kolašina

Čim temperature budu iznad nule, rekonstrukcija Ulice vojvode Mine biće privedena kraju

2699 pregleda 2 komentar(a)
Ulica vojvode Mine u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Ulica vojvode Mine u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Radovi na rekonstrukciji Ulice vojvode Mine u centru Kolašina uskoro će biti nastavljeni, najavila je sekretarka za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj Ljiljana Rakočević.

Kako je rekla “Vijestima”, čeka se samo toplije vrijeme, odnosno da temperature vazduha ne bude u minusu.

”Čim temperature budu iznad nule, radovi će biti nastavljeni. Kao što je od ranije poznato, rekonstrukcija je gotovo završena, preostao je još mali dio radova”, kazala je ona.

Ta saobraćajnica, iako još nije bila završena rekonstrukcija, privremeno je otvorena za saobraćaj u drugoj polovini decembra prošle godine. Završetak radova, koji su počeli u julu, a trebalo da budu okončani krajem septembra lani, prekinuo je snijeg. Kao privremeno rješenje, postavljen je dodatni sloj tampona sličan asfaltu, pa je ulica tokom zime u takvom stanju bila otvorena za saobraćaj.

Rakočević je ranije saopštila da je 90 odsto radova završeno i da je “svaka faza kvalitetno urađena”. Tim projektom, objašnjava ona, između ostalog riješen je višedecenijski problem izlivanja fekalija u centru grada. Naime, do rekonstrukcije ulice, koja razdvaja pješačku zonu od Trga boraca, sve zgrade u centru grada koristile su septičke jame.

”Prilikom projektovanja ulice nije bio na raspolaganju katastar podzemnih instalacija. On ne postoji za Kolašin, kao ni u većini crnogorskih gradova. To je predstavljalo značajan faktor koji je, objektivno, uticao na dinamiku radova. Ako se uzme u obzir da se radi o jednoj od najznačajnijih saobraćajnica, koja čini kostur ulične mreže grada, složenost postojećih instalacija može se bolje razumjeti kao razlog kompleksnog procesa izvođenja. Za sve vrijeme izvođenju radova bilo je neophodno da infrastruktura koja se rekonstruiše funkcioniše bez značajnih prekida. To je otežavalo proces izvođenja”, objasnila je ranije Rakočević.

Na jednom dijelu ulice postavljene je kaldrma, a u lokalnoj upravi kažu da su ti radovi izuzetno kvalitetno izvedeni, kao i podzemne instalcije. Tokom narednih mjeseci trebalo bi da se drugi dio ulice asfaltira. Rekonstrukcija najužeg gradskog centra, kako su ranije kazali iz lokalne uprave, građane će koštati oko 300.000 eura. Izvođač radova je podgorička firma “Indel inženjering”, a nadzor obavlja “Arhinginženjering” iz Bijelog Polja.

Bonus video: