Kosovska agencija ne odustaje od Kamenova

Iz Kosovske agencije za privatizaciju tvrde da neće odustati od borbe za vlasništvom nad “Rekreatursom” i kompleksom od 3,3 hektara zemlje. Planiraju nove pravne postupke, uprkos odluci kotorskog suda

17062 pregleda 68 reakcija 22 komentar(a)
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija: Kamenovo, Foto: Vuk Lajović

Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) neće odustati od borbe za “Rekreaturs” i vlasništvom nad zemljom u zaleđu Kamenova, iako je Osnovni sud u Kotoru prekinuo proces koji je pokrenula kosovska Agencija.

Od odluke kotorskog suda prošle su pune dvije godine, ali KAP će, kako navode, u novim pravnim postupcima pokušati da dokažu da je firma “Rekreaturs”, na koju je uknjižena atraktivna uvala i zemljišni kompleks od 33 hiljade kvadrata, nezakonito promijenila sjedište iz Prištine u Budvu, čime im je oteta milionski vrijedna imovina.

Iz KAP-a podsjećaju da su još 2018. podnijeli žalbu Osnovnom sudu, dokazujući malverzacije oko preotimanja firme “Rekreaturs”, koja je odbijena.

Oni su krajem januara 2020. podnijeli žalbu Apelacionom sudu koji je potom poništio odluku kotorskog. Međutim, kako je rečeno u KAP-u, prema preporukama u odluci Apelacionog suda, Osnovni sud u Kotoru u martu 2020. odlučuje da prekine proces do naimenovanja likvidacionog organa u Kosovskoj banci DD, poznatijoj kao “Bankos” iz Prištine koja je u likvidaciji.

Kompleks od gotovo tri i po hektara, na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište, kako piše u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine je svojina države Crne Gore, a sukorišćenje je upisano na “Rekreaturs DOO Budva”, koji je vlasnik najvećim dijelom, dok manji dio imaju “Kožar SOUR trgovina” sa Kosova i Kosovska banka DD u stečaju.

Osnivači firme “Rekreaturs” Budva, kako piše u Centralnom registru privrednih subjekata, je Atlas banka biznismena Duška Kneževića sa 99,7 odsto kapitala, a preostali dio se vodi na firmu HTP “Atlas hotels group”.

Udio Atlas banke u koju je uveden stečaj od 99,7 odsto u firmi “Rekreaturs” procijenjen je na 14 miliona eura. Banka je postala vlasnik tog udjela nakon sporazuma iz 2017. sa firmama “Atlas Invest” iz Podgorice i “VB Holding” sa Kipra, koje su prenosom udjela platile više kredita.

Kosovska Agencija za privatizaciju, kako su naglasili, ne odustaje da dokaže da je firma “Rekreaturs” iz Prištine stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata na samoj pjeni od mora, a ne istoimena firma čije je sjedište u Budvi. Oni su “Vijestima” ponovili hronologiju dešavanja za zemljišni kompleks uz samu plažu, gdje se nekada nalazilo odmaralište radnika sa Kosova i dostavili kompletnu dokumentaciju kojom tvrde da su vlasnici atraktivnog kompleksa.

To zasnivaju na osnovu pravne dokumentacije i, kako ističu, validnih pravnih poslova.

”Postoje dvije odluke Narodnog odbora Sreza Cetinja od 15. oktobra 1956, kada je usvojen zahtjev Kosovske organizacije za eksproprijaciju spornih nekretnina, dok je Odlukom od 15. aprila 1957. izvršena eksproprijacija nekretnine u korist Turističkog saveza Kosova za spornu nekretninu. Po pravosnažnosti ovih akata, odlukom od 29. avgusta 1960, Komisija za eksproprijaciju i kompenzaciju u Budvi je donijela odluku o iznosu kompenzacije za bivše vlasnike nekretnine i za nekretnine koje su predmet ovog spora. Turistički savez Kosova osnovan je 1957, a kasnije je djelovao kao Samoupravna interesna zajednica za odmor i rekreaciju radnika Kosova (SIZ) sa sjedištem u Prištini. Ovaj SIZ Odlukom radničkog savjeta od 1. maja 1978. usvaja Statut i utvrđuje svoju delatnost i mjesto svog djelovanja”, navode iz KAP-a.

Ističu da je SIZ do 1992. godine registrovan pri Okružnom privrednom sudu u Prištini kao društveno preduzeće sa sjedištem u Prištini, da bi nakon toga u registru Privrednog suda izvršena transformacija u Društveno preduzeće (DP) “Rekreaturs” Priština.

”Osnovna djelatnost ‘Rekreatursa” je bila organizacija odmora i rekreativnih aktivnosti za radnike Kosova u odmaralištu koje se nalazilo u Kamenovu. Preduzeće je sagradilo hotel od 1.088 kvadrata, sa 29 soba i pet apartmana, kao i druge stambene i ugostiteljske objekte, koji su bili u funkciji odmora i rekreacije radnih ljudi sa Kosova. Ovaj hotel je bio izgrađen 1962. i u to vrijeme je bio sa najvećim turističkim standardima. SIZ za odmor radnika Kosova, a kasnije DP ‘Rekreaturs’ Priština, je bio u vlasništvu nekretnine, koju je od 1957. koristio bez ikakvog ometanja od bilo koga i sve do dana sporne privatizacije, do kada je u zemljišnim knjigama figuriralo njeno ime”, navode iz KAP-a.

”Rekreaturs” Priština, kako su istakli, obavlja djelatnost sve do 1992, kada nastupaju ratna dešavanja.

”Okolnosti koje su stvorene ratovima u bivšoj Jugoslaviji i ratom na Kosovu bile su razlog privremenog prekida aktivnosti preduzeća. Tadašnja vlast Republike Srbije 1992. instalira tzv. ‘privremene mjere’ u DP ‘Rekreaturs’, razrješava dužnosti direktora preduzeća i otpušta radnike albanske nacionalne pripadnosti bez ikakvog zakonskog obrazloženja. Rukovodeće strukture imenuju direktora. Po završetku rata i uvođenja administracije UNMIK-a na Kosovu, prinudni direktor koristi institucionalni vakuum zloupotrebljavajući pečate preduzeća u suprotnosti sa zakonom i svim ostalim samoupravnim aktima i preko paralelnog suda u Kraljevu vrši prenos sjedišta preduzeća iz Prištine u Budvu”, iznose hronologiju događaja u KAP-u.

Kako navode, firma se preregistruje u Budvi, što im Privredni sud u Podgorici potvrđuje rješenjem.

”Direktor DP “Rekreaturs” iz Prištine Hisni Fejzulahu je ovlastio Č. R. da uloži žalbu protiv rješenja suda i da se izbriše nezakonita registracija promjene sjedišta. Ali, poslije ulaganja žalbe, naprasno i bez ičijeg ovlašćenja, podneskom od 5. marta 2009. Č.R. izjavljuje da povlači žalbu, iako za to nije bio ovlašćen, što znači da jednim kriminalnim aktom ovo rješenje postaje pravosnažno”, ističu u Agenciji.

Navode da je protiv tog rješenja KAP podnijela niz pravnih ljekova počev od 2009. pred crnogorskim sudovima.

Opština blokirala bivše odmaralište

Opština Budva blokirala je veliki zemljišni kompleks od 33 hiljade kvadrata u zaleđu plaže Kamenovo, na kome se nalaze oronuli objekti nekadašnjeg kosovskog odmarlišta, vlasništvo firme “Rekreaturs” biznismena Duška Kneževića, jer nije plaćen porez na nepokretnost od 88 hiljada eura.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

Uprava lokalnih javnih prihoda prethodno je donijela rješenje da prinudnoj naplati za poreska dugovanja Kneževićeve kompanije, a potom i rješenje o stavljanju hipoteke, kako bi se lokalna uprava osigurala da će naplatiti dugovanje.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 80.866 eura u korist Opštine Budva rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda na sukorisničkom /suvlasničkom dijelu u “Rekreaturs” DOO Budva “, piše u katastarskoj evidenciji.

Kompletna imovina Kneževića u Budvi u septembru 2019. blokirana je od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), nakon što je Viši sud donio privremenu mjeru zabrane upravljana imovinom kompanija, čiji je biznismen stvarni ili “skriveni” vlasnik. “Atlas grupa” je ranije promovisala projekat luksuznog turističkog naselja “Kamenovo”, koje je obuhvatalo izgradnju dva hotela i 14 vila sa ukupno 300 ležaja. Kneževićeva kompanija je tada saopštila da u projekat namjerava da uloži 88 miliona eura.

Mještani tvrde da im je zemlja oteta i traže da im se vrati

Kamenovo potražuju i mještani, koji takođe tvrde da im je zemlja oteta, te traže povraćaj.

Mještani Kamenova i Svetog Stefana već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak svoje đedovine, koja im je oteta u uvali Kamenovo. Osnovni sud u Kotoru još prije 15 godina donio je privremenu mjeru zabrane otuđenje, raspolaganja i opterećenja zemljom.

Mještani takođe žele da dokažu da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju, ali da je gotovo polovina zemlje nezakonito oteta od prištinske firme, i na njoj izgrađeno odmaralište.

Bonus video: