Krivokapić dobio više od 70 poklona: Od Džonsona njegovu knjigu, od Milačića portret Amfilohija...

U dokumentu na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je on od Vučića dobio zlatovez sa početka XX vijeka u ramu bogato ukrašen drvorezom, od Brnabić monografiju "Srbija pod suncem", a od Dačića sliku sa motivom Narodne skupštine Srbije

26799 pregleda 122 reakcija 28 komentar(a)
Crnogorski i britanski premijer u Londonu, Foto: Sasa Matic
Crnogorski i britanski premijer u Londonu, Foto: Sasa Matic

Vlada je prijavila da je premijer Zdravko Krivokapić prošle godine dobio više od 70 poklona, među kojima su oni od britanskog premijera Borisa Džonsona i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Od Džonsona je prilikom susreta u Londonu dobio njegovu knjigu “Faktor Čerčil - kako je jedan čovjek stvorio istoriju”, koja se bavi njegovim prethodnikom na mjestu premijera - Vinstonom Čerčilom.

Od britanskog premijera je tom prilikom dobio i set, koji čine flaša, dvije čaše i posuda za led s grbom Ujedinjenog Kraljevstva.

Od turskog predsjednika, koji je u avgustu boravio u Crnoj Gori, dobio je keramički ćup sa orijentalnim motivima.

Vlada je prijavila i poklone koje je premijer dobio prilikom zvanične posjete Beogradu, tokom koje se sastao sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem, Vlade Anom Brnabić i Narodne skupštine Ivicom Dačićem.

U dokumentu na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je on od Vučića dobio zlatovez sa početka XX vijeka u ramu bogato ukrašen drvorezom, od Brnabić monografiju "Srbija pod suncem", a od Dačića sliku sa motivom Narodne skupštine Srbije.

Krivokapić je početkom juna prošle godine dobio i poklon od poslanika, predsjednika Prave Crne Gore Marka Milačića.

Milačić je Krivokapiću darovao portret mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića.

Milačić je, prema dokumentu, jedini predsjednik partije koji je darovao premijera.

Njegova supruga Žana Praščević Milačić donedavno je bila generalna sekretarka Vlade Zdravka Krivokapića, a imenovana je na tu poziciju sredinom juna.

Premijer, koji se često nalazio na meti kritika zbog bliskosti sa SPC, prijavio je i da je dobio više poklona vjerske tematike.

Od Sabornog hrama Sv. Jovana Vladimira dobio je umanjenu repliku Vladimirovog krsta, od igumana manastira Sv. Trojice iz Pljevalja dobio je ikonu i knjigu Sretena Petakovića o tom pljevaljskom manastiru, a ikonu Bogorodice dobio je od nastojatelja manastira Vatoped na Svetoj gori. Od vladike Hrama Svetog Save Stefana Šarića dobio je bibliju i monografiju o tom hramu, a od banjalučke eparhije dobio triptih Sv. Vasilija Ostroškog, ali i ikonu.

Sveto pismo na engleskom i hebrejskom od predstavnika izraelske odbrambene kompanije Elbit sistem, a suvenir s motivom pravoslavnog hrama dobio je i od jermenskog ambasadora u Crnoj Gori.

Krivokapić se prošle godine susreo i sa predsjednicima više crnogorskih opština.

Od predsjednika Opštine Bar Dušana Raičevića dobio je maslinovo ulje u drvenoj kutiji, od bjelopoljskog Petra Smolovića dvije monografije – “Tradicija u crnogorskim selima” i “Tradicionalno dobri međunacionalni odnosi u Bijelom Polju”, a od pljevaljskog Igora Golubovića knjigu grupe autora “Istorija Pljevalja” i hemijsku olovku u kutiji s grbom Opštine.

Od predsjednika Željka Ćulafića dobio je rokovnik sa natpisom Opština Andrijevica i turistički vodič “Biciklističke rute Andrijevica”, od Tihomira Bogavca knjigu “Berane” a od Marka Kovačevića dobio je kaiš, futrolu za dokumenta i hemijsku u poklon kutiji sa grbom Opštine Nikšić.

Jedino što je premijer zadržao su karte od brod koje je dobio od počasnog konzula Crne Gore u Solunu, u Grčkoj Vasilija Apostopulosa. Vrijednost ovih karata je 13 eura.

Vrijednost svih darova koje je prošle godine dobio premijer procijenjena je na malo više od 4.500 eura, a pojedinačno najskuplji poklon dobio je na 250 eura vrijedna umjetnička slika Nene Daković “Rijeka Crnojevića”, koju je dobio krajem decembra od autorke.

Javni funkcioner, u vezi sa vršenjem javne funkcije, ne smije primati poklone, osim protokolarnih i prigodnih, propisano je Zakonom o sprečavanju korupcije.

Protokolarnim se smatra poklon predstavnika druge države ili međunarodne organizacije koji se daje prilikom posjete, gostovanja ili u drugim prilikama, kao i drugi poklon dat u sličnim prilikama. Prigodnim poklonom smatra se poklon u vrijednosti do 50 eura.

Organ vlasti dužan je da izvod iz evidencije poklona koju vodi dostavi Agenciji do kraja mjeseca za prethodnu godinu.

Bonus video: