Izviđači „okupirali” Nikšić

Takmičenje okupilo oko 350 skauta iz 11 opština, uzrasta od sedam do 18 godina

4152 pregleda 1 komentar(a)
Najmlađi izviđači na Trgu, Foto: Svetlana Mandić
Najmlađi izviđači na Trgu, Foto: Svetlana Mandić

Nikšić je juče bio centar izviđača Crne Gore, a od 28. jula do 6. avgusta Grahovo će biti centar svjetskih skauta.

Savez izviđača Crne Gore (SICG) je nakon on-line formata Lige saveza, koja je zbog pandemije prethodne godine morala biti održana u drugačijem obliku, ponovo organizovao izviđačko takmičenje koje je okupilo oko 350 izviđača iz 11 opština, uzrasta od sedam do 18 godina.

”Izviđači su podijeljeni u tri kategorije - mlađi i stariji izviđači i planinke i poletarci i pčelice. Poletarci i pčelice su najmlađi i oni su i najbrojniji, ima ih više od 180. Ideja nam je bila da, pored izviđačkog takmičenja, upoznaju i Nikšić kao lokaciju 6. smotre izviđača Crne Gore”, kazao je predsjednik SICG Peko Vukadinović.

Izviđači su imali priliku da se upoznaju sa pojedinim kulturno-istorijskim spomenicima i prirodnim ljepotama Nikšića, pa su obišli Sabornu crkvu, spomenik pod Trebjesom, Bedem, Krupac, gradski Trg, park.

Što se takmičenja tiče, imali su staze koje su počinjale sa kontrolnim tačkama i različitim zadacima.

”Takmičili su se iz topogrfije, orijentacije, čvorologije, signalizacije, prve pomoći, poruke kurira, a imali su i testove iz opšteg znanja, kao i o samoj izviđačkoj organizaciji. Na Trgu smo napravili otvoreni dan kako bi Nikšićani vidjeli šta to sve izviđači rade i čime se bave, a ujedno i da se priključe jednom od naša tri odreda koji postoje u Nikšiću - ‘Dragan Cerović Gigo’, ‘Jagoš Kontić’ i ‘Skitač’, kao i samostalnoj četi izviđača ‘Tibor’”, kazao je Vukadinović i dodao da su organizovanje Lige podržali Opština Nikšić i lokalna turistička organizacija.

Podsjetio je da SICG od 2015. godine nije imao smotru, a da je prije toga te smotra održana 1984. u Plavu.

”Organizovanjem izviđačke lige u Nikšiću željeli smo i da pošaljemo poruku da ćemo se ove godine okupiti u Nikšiću na smotri gdje će učestvovati oko dvije hiljade izviđača iz dvadesetak zemalja svijeta. Čak imamo prijave za smotru iz Gvineje, Egipta, Bangladeša, Izraela, Francuske... To će zaista biti doživljaj”, kazao je Vukadinović.

Grahovo, gdje planiraju da naprave kamp i izgrade Omladinski izviđački centar, izabrali su jer smatraju da je to najbolje mjesto za izviđačke aktivnosti.

Bonus video: