Porodice pomognute sa 180.000 eura

Skoro dvorstruko više novca u Kolašinu je potrošeno za dodatak za njegu i pomoć

3090 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz  Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Naknadu za materijalno obezbjeđenje porodice u Kolašinu prima 157 osoba, a tokom prošle godine za tu namjenu izdvojeno je 180.000 eura.

Skoro dvorstruko više novca potrošeno je za dodatak za njegu i pomoć, koji koriste 274 osobe. Visina tog dodatka po korisniku je 68,86 eura mjesečno.

Broj korisnika lične invalidnine je 48, a za tu vrstu davanja lani je opredijeljeno 101.710 eura.

Prema rješenjima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, lani je u Kolašinu isplaćeno i 18 jednokratnih novčanih pomoći, u ukupnom iznosu od 4.650.

”Jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti pojedinac odnosno porodica kada se suoče sa okolnostima koje nepovoljno utiču na zadovoljavanje njihovih osnovnih potreba. Takođe, ta pomoć dodjeljuje se djeci i mladima čija porodica nema materijalnih mogućnosti da im obezbijedi neophodne uslove za pravilan rast i razvoj. Pravo na tu vrstu podrške imaju korisnici i u drugim slučajevima kada postoje okolnosti i opravdani razlozi za obezbjeđivanje neodložne podrške i kada je potreban odgovarajući oblik socijalne zaštite”, objašnjavaju u Centru za socijalni rad (CZR).

Jednokratne socijalne pomoći dodjeljuju se i iz oštinskog budžeta, za šta je Odlukom o budžetu planirano 15.000 eura.

Preko CZR, u novebru prošle godine počela je primjena još jednog prava - dodjela vaučera za trgovinu prehrambenih proizvoda. Tokom posljednja dva mjeseca 2021. godine, to pravo ostavrilo je 79 osoba.

Prema podacima CZR, uslugu porodičnog smještaja - hraniteljstva, koristilo je devetoro djece bez roditeljskog staranja, koja su smještena u sedam srodničkih hraniteljskih porodica.

Uslugu porodičnog smještaja koristilo je sedam odraslih, ili starih lica.

Bonus video: