Danonoćni protest radnika jame Biočki stan

„Radnici su na sastanka donijeli odluku da neće izlaziti iz prostorija firme sve dok ne nađu način da natjeraju poslodavca da ispuni obaveze prema njima", kazao je Knežević

7709 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Radnici jame Biočki stan, koji su angažovani kod firme Bumech Crna Gora, njih oko 80, odlučili su da danonoćno borave u prostorijama na rudokopu Seoca sve dok im poslodavac ne isplati polovinu januarske i cijelu februarsku zaradu.

„Radnici su na sastanka donijeli odluku da neće izlaziti iz prostorija firme sve dok ne nađu način da natjeraju poslodavca da ispuni obaveze prema njima, što znači da ćemo ovdje ostati danonoćno“, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije zaposlenih u Biočkom stanu, Obrad Knežević.

Radnici su se prošle sedmice okupili u znak upozorenja i poručili da će radikalizovati proteste ukoliko im poslodavac ne isplati zaostale zarade, kao i doprinose koji nijesu uplaćivani od 15. septembra prošle godine. Tada su kazali da poslodavac od njih zahtijeva da mu dozvole da sa rudokopa odveze mehanizaciju, i da će im onda izmiriti dugovanja.

Biočki stan radnici
foto: Privatna arhiva

„Sa poslodavcem smo pričali i on nam nudi isplatu drugog dijela januarske zarade što smo mi odbili. Tražimo da u cjelosti isplati januarsku i februarsku zaradu. Ovdje ćemo biti danonoćno sve dok ne nađemo rješenje. Imaju čak dva zabrinjavajuća predloga radnika o radikalizaciji protesta. Apelujemo na poslodavca da što hitnije nađe rešenje kako ne bi došlo do radikalizacije naših protesta“, poručio je potpredsjednik Sindikata, Igor Krulanović.

Izvršni direktor Bumech Crna Gora, Marcin Baczynski, saopštio je prošle sedmice da trenutno ne posjeduju sredstva za isplatu zarada za januar i februar, a šta će dalje biti sa firmom, proizvodnjom i dugovanjima prema radnicima, zavisi od vlasnika – poljske kompanije sa kojom je Uniprom metali sklopio ugovor o saradnji.

Biočki stan radnici
foto: Privatna arhiva

Eksploatacija u jami Biočki stan prekinuta je 28. februara, a radnici tvrde da ih je poslodavac obavijestio da nema sredstava za derivate, eksploziv. Poreska uprava je Bumech-u, zbog duga od 550 hiljada eura, na ime poreza i doprinosa, blokirala račun.

Radnici su o situaciji u kojoj su se našli obavijestili Ministarstvo kapitalnih investicija i Upravu za inspekcijske poslove, ali od njih nijesu dobili nikakav odgovor. Apelovali su na sve relevantne institucije da se uključe u rješavanje njihovog problema.

Bonus video: