Podgoričani se raspituju za kremiranje

Pogrebnom preduzeću Glavnog grada za pogrebne usluge krematorijuma upućeno je i više zahtjeva za sahranjivanje urni iz susjednih država, kazali su “Vijestima” iz PG biroa

25383 pregleda 466 reakcija 27 komentar(a)
Cijene kremiranja definisaće tokom realizacije druge faze projekta (ilustracija), Foto: Shutterstock
Cijene kremiranja definisaće tokom realizacije druge faze projekta (ilustracija), Foto: Shutterstock

Građani Podgorice zainteresovani su za pogrebne usluge krematorijuma, a podgoričkom pogrebnom preduzeću upućen je i veći broj zahtjeva za sahranjivanje urni iz susjednih država. To su “Vijestima” kazali iz biroa za odnose sa javnošću Glavnog grada.

”Postoji određeno interesovanje naših sugrađana i za ovaj vid pogrebnih usluga. Naime, tokom prethodnih godina, naše ‘Pogrebne usluge’ zaprimile su veći broj zahtjeva za sahranjivanje urni iz susjednih država. Krematorijumi postoje u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, a od skoro i u Osijeku”, rekao je gradonačelnik Ivan Vuković.

U Srbiji postoje dva krematorijuma, u Beogradu i Novom Sadu, u Hrvatskoj i Sloveniji takođe - u Hrvatskoj u Zagrebu i Osijeku, a Sloveniji u Ljubljani i Mariboru...

Kad su u pitanju cijene za te vrste pogrebnih usluga, Vuković je kazao da će cjenovna politika biti definisana tokom realizacije druge faze projekta izgradnje novog gradskog groblja.

Izgradnja krematorijuma, kako je nedavno saopšteno iz PG Biroa, mogla bi da počne sljedeće godine.

Izgradnja novog gradskog groblja na Katastarskoj opštini (KO) Dajbabe, na Ćemovskom polju počela je krajem 2021. godine.

Prva faza, kako je Vuković rekao prije nekoliko dana, trebalo bi da bude završena do polovine godine. Kazali su i da se izgradnjom novog groblja rješava važan problem za više od 200.000 stanovnika Podgorice, za narednih 50 godina.

”Radovi teku u skladu sa planiranom dinamikom i do kraja avgusta ili početka septembra će biti završena prva faza u vrijednosti od gotovo 1,7 miliona eura, a koja uključuje određeni broj grobnica, dva trga, veliki parking prostor i druge sadržaje neophodne za funkcionisanje jednog tako složenog sistema. Uporedo sa tim, u toku su radovi na izgradnji pristupne saobraćajnice u dužini od 1.100 metara, prvi dio posla smo priveli kraju, ostalo je još asfaltiranje, a raspisan je i tender za izgradnju nastavka te saobraćajnice”, rekao je Vuković nedavno.

Danas će biti otvorene i ponude za taj tender.

”Nadam se da ćemo za dva mjeseca dobiti izvođača i moći da nastavimo izgradnju ove važne saobraćajnice”, rekao je on.

Novo groblje biće tri puta veće od groblja na “Čepurcima”
Novo groblje biće tri puta veće od groblja na “Čepurcima”foto: Podgorica.me

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje novog groblja, Glavni grad i preduzeće “Pogrebne usluge”, kako je kazao, utrošiće gotovo tri i po miliona eura.

O projektu novog groblja govori se godinama, a raniji plan bio je da bude sagrađano na području Donjih Kokota. Procedura oko te lokacije trajala je nekoliko godina, ali je na kraju odbačena i kao nova, izabrana je KO Dajbabe.

”Polazeći od činjenice da se ova vrsta projekata realizuje jednom u pedeset godina, planiranju izgradnje novog groblja pristupili smo s dužnom pažnjom, uz sveobuhvatnu analizu, anticipirajući budući razvoj grada. To je uslovilo izmjenu odluke o lokaciji. Predviđeno je da groblje, koje će se fazno graditi, ima ukupno 18.412 grobnica, odnosno 39.369 novih grobnih mjesta”, rekao je Vuković.

U okviru prve faze, kako je kazao, planirana je izgradnja 5.426 grobnica, odnosno 11.715 grobnih mjesta.

Direktor podgoričkog preduzeća “Pogrebne usluge” Srđan Miljanić prije nekoliko dana rekao je da prva faza izgradnje novog groblja podrazumijeva izgradnju jednog dijela parking prostora, pristupni trg, komercijalno-ekonomski blok, komemorativni trg i pet od deset kapela, kao i jedan dio grobnica.

Kazao je i da će se u komercijalno-ekonomskom bloku naći prostor za cvjećare, prodavnicu pogrebne opreme, kancelarijski prostor za zaposlene u “Pogrebnom”.

Novo groblje, kako je rekao, prostiraće se na 296.000 kvadrata.

”Što znači da će ovo groblje biti tri puta veće nego što je teritorija Gradskog groblja Čepurci, ono će se graditi fazno i nadam se da ćemo tokom sljedeće godine raditi projekat i za krematorijum”, rekao je Miljanić.

Uz groblje na Čepurcima, “Pogrebno” upravlja i gradskim grobljem “Zagorič”, a održava i groblja u Opštini u okviru Glavnog grada Golubovci i groblja u naseljima “Tološi” i “Donja Gorica”.

Kućni ljubimci čekaju PUP

Izgradnja krematorijuma za kućne ljubimce čeka usvajanje Prostorno-urbanističkog plana (PUP) Glavnog grada, kazao je Vuković.

”Pitanje određivanja lokacije groblja za kućne ljubimce je sadržano u programskom zadatku za izradu izmjena i dopuna PUP Glavnog grada Podgorica. Nadležnom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (prethodno MORT-u) smo uputili inicijativu, kojom je zahtijevano da rješenje navedenog pitanja bude tretirano kroz ovaj planski dokument... Iako je njegova izrada otpočela u maju 2018. godine, nacrt ovog plana još nije stavljen ni na javnu raspravu. Nažalost, budući da nemamo ingerencije u ovoj oblasti, Glavni grad nema ni mehanizme kojima bi mogao uticati na dinamiku i rokove njegove izrade”, rekao je on.

Bonus video: