CGO: Skupština da odblokira rad AZLP

Danas se navršavaju tri mjeseca otkako je AZLP u blokadi, nakon što su odlukom poslanika od 29. decembra 2021. razriješeni predsjednik i član Savjeta, Sreten Radonjić i Bojan Obrenović

2737 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Centar za građansko obrazovanje
Foto: Centar za građansko obrazovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je Skupštinu da odblokira rad Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Podsjećaju da se danas navršavaju tri mjeseca otkako je AZLP u blokadi, a nakon što su odlukom poslanika od 29. decembra 2021. razriješeni predsjednik i član Savjeta, Sreten Radonjić i Bojan Obrenović.

"Podsjećanja radi, Radonjić i Obrenović su razriješeni zbog učešća u donošenju mišljenja na osnovu kojeg je Vlada kasnije odlučila da budu javno objavljena imena lica kojima je izrečena mjera samoizolacije, a za koje se naknadno utvrdilo da je bilo nezakonito. No, Skupština nije okončala proces izbora novih članova, a zbog nedostatka kvoruma Savjeta, AZLP ne može vršiti svoju kontrolnu ulogu, niti redovno funkcionisati", saopštili su iz CGO-a.

Navode da je rok za odlučivanje po žalbama u oblasti slobodnog pristupa informacijama 15 dana.

"Svako nepoštovanje tog obaveznog roka otvara mogućnost za utuženje pred nadležnim sudom, što može izazvati štetu po Budžet Crne Gore, ali i ostaviti posljedice na redovne procese u državi. Dužnost je Skupština da urgentno riješi ovo pitanje i odblokira AZLP", zaključuju iz CGO-a.

Bonus video: