Za deset dana gasili 80 požara

Vatrogasci u Bijelom Polju imaju od 5 do 10 intervencija dnevno, uzrok uglavnom ljudski faktor

1529 pregleda 0 komentar(a)
Iza požara ostaje pustoš, Foto: SZS Bijelo Polje
Iza požara ostaje pustoš, Foto: SZS Bijelo Polje

Tokom posljednjih deset dana u Bijelom Polju bilo je 80 požara, u kojima nije bilo ljudskih žrtava ni uništenih objekata.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja, kako je kazao načelnik te službe Milonja Rakonjac, i tokom vikenda gasili su požare, ali u manjem intenzitetu nego proteklih dana.

”Svakodnevno imamo pet do 10 intervencija, što zahtijeva veliko ulaganje i napore radnika ove službe”, kazao je Rakonjac.

Uzrok požara, kako je naveo Rakonjac, uglavnom je ljudski faktor.

”Proljeće je vrijeme radova u polju i najveći uzrok požara je paljenje nepokošenih livada i sitnog rastinja, odakle se uz prisustvo vjetra vatra brzo proširi. U više slučajeva su nas pozivali domaćini koji su palili vatru, ali u većini slučajeva počinioci su nepoznati”, kazao je Rakonjac.

O požaru uglavnom obavještavaju mještani i tamo gdje zovu, ekipe vatrogasaca brzo reaguju. Međutim, problem su nenaseljena mjesta gdje postoji veliki rizik po napuštene kuće, kao što je to nedavno bio slučaj u Kolašinu.

Od 22 zaposlenih vatrogasaca, njih 20 je angažovano u četiri smjene.

”Do sada smo uspjeli da se izborimo sa požarima. U više mjesta prijetila je opasnost po širenje na stambene i pomoćne objekte, ali na sreću širenje vatre je spriječeno”, kazao je Rakonjac.

Proteklih dana malo je mjesta u bjelopoljskoj opštini gdje nije gorjelo. U subotu su gasili požare u selima Laholo, Potoci, Trubine, kao i na Kisjelim vodama, Babića brijegu, Cerovu i kod Slijepač mosta, a prekjuče u selu Trusto i kod Slijepač mosta, dok je juče gorjelo sitno rastinje u blizini Automota.

Sve požare pripadnici Službe zaštite i spašavanja prijavljuju Centru bezbjednosti u Bijelom Polju i Komunalnoj policiji, a do sada im nije poznato da li je neko od počinilaca otkriven, niti da li izlaze na teren.

Rakonjac je objasnio da nemaju povratne infromacije.

Iz Službe zaštite i spasavanja ponovo apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom.

”Sve dok se ne promijeni zakon i potpuno ne zabrani paljenje vatre na otvorenom, ili dozvoli uz objezbjeđenje cisterne, sve do tada će biti požara koji sve više prijete da unište kuće i pomoćne objekte”, objasnio je Rakonjac.

Iz Uprave policije do završetka radnog vremena juče nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”, o tome da li je i koliko prijava stiglo u Centar bezbjednosti u Bijelom Polju, koliko počinilaca je otkriveno, te koje su mjere preduzete.

Bonus video: