Kordić: Zaštita morskih područja jedan od glavnih ciljeva za EUSAIR

Crna Gora nastoji očuvati svoje prirodne resurse, biodiverzitet i da uspostavi kontrolu u razvoju morskog i priobalnog područja, kazala je glavna pregovaračica

1017 pregleda 2 komentar(a)
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade
Kordić, Foto: Generalni sekretarijat Vlade

Zaštita morskih i priobalnih područja jedan je od glavnih ciljeva Strategije Evropske unije (EU) za Jadransko-jonski region (EUSAIR), kazala je glavna pregovaračica Crne Gore sa EU Zorka Kordić.

Ona je, na promociji EUSAIR i zaštićenih morskih područja u Crnoj Gori, navela da je to izuzetno značajno pitanje za Crnu Goru i region.

Kordić je dodala da Crna Gora njime nastoji očuvati svoje prirodne resurse, biodiverzitet i da uspostavi kontrolu u razvoju morskog i priobalnog područja.

Kako je kazala, to je u skladu s ustavnim opredjeljenjem Crne Gore kao ekološke države, ali i vizijom razvoja EU koja je istaknuta kroz Zeleni sporazum.

"Željela bih da naglasim da je zaštita morskih i priobalnih područja jedan od glavnih ciljeva Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR), a ujedno i jedan od zahtjeva Zajedničke pozicije EU za poglavlje 27 – Životna sredina“, kazala je Kordić.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade je saopšteno da je Kordić to kazala na događaju koji su organizovali Kancelarija za evropske integracije i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

gensek
foto: Generalni sekretarijat Vlade

Navodi se da je na tom događaju prikazan film o zaštićenim morskim područjima u Crnoj Gori „Vratimo se prirodi“, nevjerovatnim kadrovima prirode zaštićenih morskih područja Platamuni, Katič i Stari Ulcinj.

„Ali i da čuju priče lokalnog stanovništva, ribara, ugostitelja na području Starog Ulcinja i saznaju šta za njih predstavlja zaštita koju njihov dio Mediterana sada uživa“, dodaje se u saopštenju.

Generalna direktorica Direktorata za prirodu u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Tamara Brajović, navela je da je zadovoljna zbog prilike da se istaknu i podijele zasluge sa svim partnerima koji su učestvovali u uspostavljanju zaštite morskih područja.

Ona je dodala da će se sa tim partnerima nastaviti intenzivna saradnja u oblasti zaštite prirode.

„Glavni povod okupljanja je posvećenost zaštiti mora i morskog biodiverziteta, kojim smo se tokom prošle godine intenzivno bavili, dok je u planu kontinuirano i neprekidno bavljenje ovom temom, koja će ostati u fokusu“, poručila je Brajović.

Brajović
Brajovićfoto: Generalni sekretarijat Vlade

Brajović je dodala da je film „Vratimo se moru“ pun emocija, surove realnosti, ali i nade, ljepote i optimizma, da još ima vremena da se sačuva ono najljepše i najvrijednije što nemamo pravo da uništimo.

Kako je saopšteno, projektni službenik za strateški projekat EUSAIR Facility Point Miloš Mugoša upoznao je prisutne sa EUSAIR Strategijom, nacinom sprovodjenja i koordinacijom na nacionalnom i makro-regionalnom nivou.

„On je predstavio i pripritetne oblasti u okviru ove strategije, istakao značaj makro-regionalnog pristupa u rješavanju problema u Jadransko-jonskom regionu i mogućnostima za finansiranje ciljeva i prioriteta koji su prepoznati u okviru EUSAIR-a“, navodi se u saopštenju.

Rukovoditeljka Direkcije za integralno upravljanje morskim i kopnenim ekosistemima, Ivana Stojanović, predstavila je tri morska parka prirode koja su proglašena prošle godine, njihove osnovne karakteristike, nevjerovatne vrijednosti i ciljeve zaštite, u nacionalnom i međunarodnom kontekstu.

Ona je poručila da aktivnosti na njihovoj efikasnoj zaštiti od upravljača, Javnog preduzeća Morsko dobro, u saradnji s Ministarstvom i drugim partnerima, tek predstoje.

Događaj je organizovan uz podršku strateškog projekta „Jedinica za podršku - Podrška upravljanju Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) - Facility Point“, u okviru kojeg je i urađen promotivni film.

Bonus video: