Ljekari Urgentnog internističkog bloka i Internog odjeljenja u Nikšiću: Navodi SD-a maliciozni, tražimo izvinjenje

Ističu i da je nova uprava bolnice dovela do toga da je sada tu svakog dana prva i druga smjena neki od mlađih ljekara, specijalizant interne medicine, ili je klinički ljekar internog odjeljenja koji radi uz nadzor uvijek prisutnog starijeg interniste koji je tog dana određen za Urgentni centar internog

4256 pregleda 3 komentar(a)
Nikšić (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti/Boris Pejović
Nikšić (ilustracija), Foto: Arhiva Vijesti/Boris Pejović

Tvrdnje iznijete u saopštenju Opštinskog odbora Socijaldemokrata (SD) Nikšić su samo pukom srećom izbjegnuta greška ili propust, neutemeljene i maliciozne, jer je jasno da se sadašnji menadžment potrudio da naši sugrađani dobiju najbolju moguću uslugu u uslovima rada ambulantne urgentnog centra, omogućujući istovremeno mladim ljekarima sticanje neprocjenjivog iskustva pod nadzorom starijih kolega - specijalista i subspecijalista.

To se navodi u reagovanju ljekara Urgentnog internističkog bloka i Internog odjeljenja u Nikšiću koji su odgovorili na navode SD Nikšić da su pacijenti u tom gradu "klasične žrtve partijskog zapošljavanja Demokrata i direktora bolnice Marka Mitrovića".

"Što se tiče pomenute hitne prijemne ambulante, u vrijeme prethodnog direktora u hitnoprijemnoj ambulanti, a danas Urgentnom bloku internog odjeljenja su dežurali specijalizanti samostalno, a pripravni internista je bio kod kuće i dolazio na poziv sa čime je upoznat bio svaki građanin Nikšića", navodi se u reagovanju.

Prema njihovim riječima, to mogu da posvjedoče svi zaposleni njihove bolnice koji su tada tu radili, a nije davno bilo, kako kažu, ni kada su u toj hitnoj prijemnoj dežurali neurolozi, pedijatri pa čak i psihijatri.

Ističu i da je nova uprava bolnice dovela do toga da je sada tu svakog dana prva i druga smjena neki od mlađih ljekara, specijalizant interne medicine, ili je klinički ljekar internog odjeljenja koji radi uz nadzor uvijek prisutnog starijeg interniste koji je tog dana određen za Urgentni centar internog.

"Tako, nova promjena je dovela da radnim danima imamo po dvoje ljekara prijepodne i po dvoje ljekara poslijepodne, a vikendom je za taj posao angažovano dvoje mlađih ljekara koji rade pod nadzorom prisutnog starijeg ljekara interniste koji je toga dana dežuran. Svaki pacijent koji se javi na pregled mora biti prije prijema ili otpusta pregledan i od strane starijeg prisutnog interniste koji na kraju daje svoje mišljenje o tom pacijentu što ranije nije bio slučaj", kazali su oni.

U saopštenju ističu da upravo ti internisti koji pripravišu tim mladim ljekarima od početka kovid pandemije nemaju dana odmora i da ti mlađi ljekari rješavaju vrlo komplikovane slučajeve i da im je često potrebna samo konačna saglasnost interniste u zbrinjavanju pacijenata, te da je o "njihovom velikom doprinosu u borbi protiv pandemije je suvišno pričati".

"U svim najvećim zdravstvenim ustanovama kao što su Klinički centar, VMA u hitnoj ambulanti radi mlađi ljekar, bilo on klinički ili specijalizant pod kontrolom starijeg ljekara a tako se i kod nas radi od dolaska sadašnjeg menadžmenta ove ustanove. Zbog svih promjena koje su se dešavale a bile su dobre, i zbog toga sto su napadnute moje kolege kako zbog rada i zbog diploma, od te političke partije tražimo izvinjenje jer smo mi ti koji se borimo za svakog građanina ovog grada", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali načelnik Urgentnog internističkog bloka Željko Kaluđerović, načelnik internog odjeljenja Igor Leković, dr Jovan Kankaraš, dr Vasiljka Davidiović, dr Lea Riger i dr Andrija Vujović.

Bonus video: