Na izbore idu sa usvojenim budžetom opštine

Maratonska prva sjednica Odbora povjerenika u Tivtu, otklonjena glavna posljedica opstrukcije opozicije

3738 pregleda 71 reakcija 1 komentar(a)
Sa sjednice Odbora povjerenika u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sa sjednice Odbora povjerenika u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Više od pet sati trebalo je juče Odboru povjerenika Opštine Tivat da pređu samo pet tačaka dnevnog reda koliko ih je bilo na prvoj radnoj sjednici tog tijela koje mijenja raspuštenu Skupštinu Opštine u tom gradu.

Odbor povjerenika u sastavu Spasoje Ljesar, Goran Sindik, Milena Kovačević, Marko Vukašinović i Novica Vuković jednoglasno je usvojio Polugodišnji izvještaj o ukupno izvršenim primicima i ukupno izvršenim izdacima Opštine za 2021. koji im je obrazložio sekretar za finansije Jovan Brinić (NP).

On je u svom izlaganju posebno naglasio činjenicu da je prvu polovinu prošle godine oblježila teška finansijska situacija u Opštini jer je nova lokalna vlast koalicije NP-BF-GB nakon izbora 30.avgusta 2020. zatekla minus i neplaćene obaveze u ukupnom iznosu od oko 4,6 milina eura koje joj je ostavila prethodna DPS-SD-HGI uprava Tivta.

"Na posljedni dan 2020. na svim računima Opšptine imali smo raspoloživih samo 327.000 eura i neplaćene višemilionske obaveze. Kako smo radili u prošloj godni najbolje pokazuje podatak da smo na dan 31. decembra 2021. na računima Opštine imali skoro 5,7 miliona eura raspoloživog novca i izmirene sve dugove“, naveo je Brinić, dodajući da je Opština Tivat lani imala rekordnu naplatu poreza na nepokretnosti u ukupnom iznosu od šest miliona eura.

Predstavnik Ministarstva ekonomskog razvoja u Odboru povjerenika Marko Vukašnović čestitao je aktuelnoj upravi Tivta na tome što su, kako je kazao, "uspjeli da u prave tokove vrate poslovanje Opštine“, dok je njegov kolega, predstavnik Ministarstva finansija i socijalnog staranja Novica Vuković iskazao interesovanje za sudbinu skoro 1,9 miliona eura novca Opštine Tivat koji joj je zarobljen u stečajem pogođenoj Atlasmont banci, jer ga je tamo prije uvođenja stečaja za koji su svi naslućivali da je neizbježan, "zaboravio“ bivši gradonačelnik dr Siniša Kusovac (DPS).

"Mi taj novac, iako smo ga praktično izgubili, zbog računovodstvenih standarda, moramo voditi u bilansima kao da ga navodno imamo. Više je pricesa koji se pred nadležnim tužilačko-pravnim organima vode u vezi poslovanja Opštine Tivat u prethodnom peridu kada je njome upravljala koalicija DPS-SD-HGI, a jedan od njih je upravo i slučaj Atlas banka. Nažalost, ne možemo računati da ćemo u stečaju te banke izvući taj novac, već da možemo naplatiti samo 50.000 eura koliko je od države garantovani zaštićeni iznos depozita“, kazao je predsjednik Opštine Željko Komnenović (Narod Pobjeđuje).

Povjerenici su pohvalili podatke o prošle godine sprovedenoj racionalizaciji i smanjenju broja radnika u lokalnoj upravi, smanjenju operativnih troškova i stabilizaciji lokalnih finansija. Kako se čulo, zbog racionalizacije broja zaposlenih, Opština sada ima za pola miliona eura manje izdatke za plate radnika, a taj novac se preusmjerava u kapitalna ulaganja u lokalnu komunalnu infrastrukturu.

Odbor povjerenika je jednoglasno donio i Odluku o budžetu Opštine Tivat za 2022. u visini odl 18.635.700 eura koji je još krajem prošle godine predložila adsministracija gradonačenika Komnenovića. ali koji nije usvojen u SO Tivat zbog opstrukcije opozicionih parzija DPS, SDP, SD i HGI čiji su odbornici mjesecima bojkotovali lokalni parlament i time mu uskraćivali kvorum za rad.

"Zahvaljujući štednji, racionalizaciji i mjerama ekonomske stabilizacije koje smo sproveli lani, ove godine umjesto sanacionog, kakav je bio budžet za 2021, ponovo imamo razvojni budžet jer su njime predviđena kapitalna ulaganja od preko devet miliona eura. Povećali smo i izdvajanja za sport i NVO sektor, socijalna davanja i ulaganja u mlade, učenike i studente“, kazao je Komnenović, upozoravajući da grad ipak i dalje ima visoke dugoročne kreditne obaveze za kredite njemačke KfW banke koji su ranijih godina uzimani za rekonstrukciju lokalne vodovodne i kanalizacione infrastrukture.

Brinić je naveo da do čak 2032. Opština Tivat po tom osnovi samo na anuitete, mora godišnje da izdvoji po milion i po eura.

Vukašević je pozdravio činjenicu da je Opština lani uspostavila nove odnose saradnje sa Porto Montenegtrom, što je rezultiralo naplatom preko 2,3 miliona eura komunalija i izrazio žaljenje što Luštica Development već dvije godine ne uplaćuje do tada uobičajenih po 150.000 eura godišnje sredstava za podršku lokalnoj zajednici. On je ipak pozvao lokalnu upravu da u saradnji sa državom ima „posebno senzibilan odnos sa strateškim investitorima i da podržimo ova preduzeća kao nosioce našeg razvoja“.

Sa tim se složio i Komnenović koji je istakao da Luštica Development nastavlja da sporadično pomaže Opštini i i lokalnoj zajednici kroz razne donacije, ali da bi više volio "da to bude sistemski riješeno Memorandumom o saradnji kao što je to bilo prije“.

Nakon dosta peripetija, jer su Vuković i Vukašinović insistirali da im se dostave na uvid originali njihovih diploma Pravnog fakulteta, Odbor je donio odluku o izmjenama i dopunama Odluke o imenovanju Opštinske izborne komisije, u koju su ušle predstavnice opozicionog DPS-a Marijana Nikolić (sekretarka) Jadranka Joksimović (članica) i Ivana Mišnić-Čičarević (zamjenica člana).

Odbor je prihvatio i zahtjev za isplatu naknade u zakonskom roku od godinu dana nakon prestanka funkcije, a koju mu je podnio bivši predsjednik lokalnog parlamenta Tivta dr Andrija Petković (BF).

Bonus video: