Montenegro Rizort: Kompleks na Skadarskom u skladu sa zakonskim procedurama

Iz kompanije koja je većinski vlasnik projekta istakli su da će u hotelski kompleks „Oberoi“ biti uloženo 160 miliona eura, a gradnja hotelskog kompleksa počeće 2018. godine. Završetak radova očekuje se 2022. godine
72 pregleda 4 komentar(a)
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Porto Skadar Lake, Foto: Porto Skadar Lake
Ažurirano: 20.10.2017. 15:29h

Luksuzno i ekološko odmaralište na Skadarskom jezeru - hotelski kompleks "The Oberoi“ projektovan je da se u potpunosti očuvaju vrijedna prirodna bogatstva Nacionalnog parka (NP) i to primjenom najsavremenijih mjera i standarda zaštite životne sredine.

To je saopštila iz kompanije „Montenegro Rizort“, većinski vlasnik projekta, reagujući na „učestale negativne komentare“ povodom izgradnje Eko-turističkog kompleksa na Skadarskom jezeru (Porto Skadar Lejk).

„Posebno ističemo da ćemo prvi put u Crnoj Gori koristiti napredni metod fitofiltracije otpadnih voda, koje će se prečišćavati uz pomoć posebnih biljaka. Ekološki segment upotpunićemo korišćenjem geotermalne i energije dobijene iz solarnih ćelija. Planom je predviđena izgradnja objekata od materijala koji u toku gradnje neće ugroziti postojeći ekosistem i koje će se maksimalno uklopiti u prirodni ambijent“, piše u saopštenju.

Bivša ambasadorka Njemačke Gudrun Štajneker i Koalicija 27 ranije su saopštili da Crna Gora ne može otvoriti pregovaračko EU poglavlje 27 (ekologija), dok Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) i Vlada ne riješe probleme zaštite Ulcinjske solane i pomenutog projekta.

Te navode je prije dva dana demantovala generalna direktorica MORT-ovog Direktorata za zaštitu životne sredine Ivana Vujović, saopštivši da ova dva projekta nijesu uslovi za otvaranje poglavlja 27, već sveobuhvatna Nacionalna strategija za zaštitu životne sredine koju je Vlada usvojila lani.

Iz „Montenegro Rizorta“ saopšteno je da hotelski kompleks na Skadarskom jezeru posjeduje svu dokumentaciju koja garantuje očuvanje životne sredine.

Tvrde da su uradili Procjenu uticaja na životnu sredinu turističkog naselja; studiju o kvalitetu vazduha, vode, zemljišta, o ekosistemu i geologiji, komunalnoj infrastrukturi, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima, koja obuhvata Opis mogućeg uticaja i Opis mjera za sprječavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja; kao i elaborat o nultom stanju biodiverziteta na lokaciji „Biški rep“.

„Napominjemo da će se jednom godišnje, kako za vrijeme gradnje tako i za vrijeme funkcionisanja objekata, pripremati pomenuti elaborat o stanju biodiverziteta kako bi i država i javnost bili upoznati sa uticajem turističkog objekta na ekologiju“, piše u saopštenju.

Istakli su da će u hotelski kompleks „Oberoi“ biti uloženo 160 miliona eura, a gradnja hotelskog kompleksa počeće 2018. godine. Završetak radova očekuje se 2022. godine.

Bonus video: