NVO Green Home pokrenula SOS telefon za rijeku Zetu

"Sve prijave ćemo procesuirati prema nadležnim institucijama ali i prema javnosti kako bi doprinijeli zaštiti i očuvanju ove rijeke", pojasnili su iz Green Home

4973 pregleda 66 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nevladina organizacija (NVO) Green Home pokrenula je SOS telefon za prijavljivanje nelegalnih aktivnosti na gornjem toku rijeke Zete, kako bi građani mogli u svakom momentu da reaguju, prijave nelegalnu aktivnost i doprinesu zaštiti ove rijeke.

Iz te NVO su kazali da su u periodu od jula do januara 2022. godine na području gornjeg toka rijeke Zete sa volonterima i partnerima radili na mapiranju ekoloških pritisaka koji su prisutni na ovom području.

Identifikovali su, kažu, veliki broj nelegalnih deponija u koritu i na obalama rijeke, ispuste otpadnih voda, eksploataciju šljunka i pijeska, kao i mnoge druge nedozvoljene i nepoželjne aktivnosti koje se, smatraju oni, mogu spriječiti.

"Sve prijave ćemo procesuirati prema nadležnim institucijama ali i prema javnosti kako bi doprinijeli zaštiti i očuvanju ove rijeke", pojasnili su iz Green Home.

Pozvali su građane koji primijete vršenje nelegalnih aktivnosti na ovoj rijeci da ih prijave na SOS broj za rijeku Zetu: +382 67 369 184.

"U narednim mjesecima Green Home će raditi na sanaciji i revitalizaciji dvije lokacije na kojima je zabilježeno prisustvo nelegalno odloženog otpada. Plan revitalizacije cijelog područja koji obuhvata 18 lokacija na kojima smo zabilježili ekološke pritiske i koji je pripremljen na bazi prikupljenih informacija, biće ponuđen nadležnim institucijama na realizaciju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: