Počeli sa poribljavanjem jezera

U prvoj tranši u Krupac i u Slano biće ubačeno po 800 kilograma, a 300 kilograma u Grahovsko jezero

3872 pregleda 28 reakcija 0 komentar(a)
Akcija poribljavanja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Akcija poribljavanja u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Sportsko-ribolovni klub (SRK) “Nikšić” počeo je juče sa poribljavanjem nikšićkih akumulacija sa 5,5 tona konzumne pastrmke.

Kako je kazao Vujica Lalić, predsjednik SRK “Nikšić”, poribljavanje će ići parcijalno, a riječ je o količini ribe koju je dozvolilo resorno ministarstvo. Krupac i Slano jezero će poribiti sa po 2,5 tona, dok će u Grahovsko jezero ubaciti 500 kilograma pastrmke.

”U prvoj tranši u Krupac i u Slano smo ubacili po 800 kilograma, a 300 u Grahovsko jezero. Ostatak ribe ćemo parcijalno ubaciti, još iz dva puta, nećemo odjednom, prvo zbog toga što je nizak vodostaj, a drugo da izađemo u susret ribolovcima da bi pecali”, kazao je Lalić.

Prema njegovim riječima, riječ je o pastrmki od 200 do 250 grama težine, i misli da nikada do sada ni Krupačko, ni Slano jezero sa tolikom komada i tolikom težinom, za godinu nije poribljeno.

”Dobijali smo ranije, ali mlađi, po nekolio hiljada komada i to je sve bilo sitno. Ovoga puta imamo 15.000 komada po jednom jezeru. Riba je iz ribnjaka ‘Rastovac’ i dovezena je specijalnim autom, kako je i traženo. Ribu plaća 60 odsto Elektroprivreda, resorno ministarstvo i Opština po 15 odsto i ribarsko društvo deset odsto. Mi smo uz to imali troška oko dozvole, odnosno potvrde, platili smo i potvrdu o zdravstvenom stanju ribe”, kazao je predsjednik Sportsko- ribolovnog kluba “Nikšić” Vujica Lalić.

Poribljavanju jezera prisustvovao je inspektor za ribarstvo Dragoje Međedović, a u ime EPCG Mitar Vučković.

Drugu tranšu ribe ubaciće kada bude zabran, od 1. maja do 15. juna. Sv. M.

Bonus video: