Policija ne zna ko izaziva požare

Bjelopoljskom Centru bezbjednosti prijavljeno 36 požara od 80 registrovanih, 34 tužioci nijesu kvalifikovali kao krivična djela, dok za dva slučaja policija utvrđuje postojanje eventualne štete

3417 pregleda 8 komentar(a)
Požari ostavljaju pusto, Foto: SZS
Požari ostavljaju pusto, Foto: SZS

Tokom posljednjih deset dana Upravi policije je prijavljeno 36 bezbjednosnih događaja koji se odnose na požare, ali do sada nisu identifikovani učinioci tih događaja.

To se navodi u odgovoru Uprave policije na pitanja “Vijesti” o velikom broju požara u bjelopoljskoj opštini.

Proteklih deset dana u Bijelom Polju je izbilo 80 požara, koji su lokalizovani. Načelnik Službe zaštite i spasavanja Milonja Rakonjac je kazao da svakog dana u prosjeku izbije pet do 10 požara i da teško stižu da gase vatru. Iz Službe zaštite ranije je saopšteno da su sve slučajeve požara prijavili Centru bezbjednosti u Bijelom Polju, ali da im nije poznato da je policija izlazila na teren i da li su počinioci identifikovani.

”Policijski službenici Centra bezbjednosti Bijelo Polje postupili su po svakoj konkretnoj prijavi događaja odnosno požara i u skladu sa nalozima i uputstvima nadležnih tužilaca preduzeli potrebne mjere i radnje, a između ostalog i mjere izlaska na lice mjesta i mjere radi identifikacije učinilaca”, navode iz UP.

Dodaju da od pomenutog broja prijavljenih događaja, njih 34 postupajući tužioci nijesu kvalifikovali kao krivično djelo, dok za dva slučaja policija utvrđuje postojanje eventualne štete i shodno tome će se dalje preduzimati mjere i aktivnosti.

”U prethodnoj godini nije podnijeta nijedna krivična prijava nadležnom tužilaštvu u vezi sa postojanjem krivičnog djela čiji je uzrok požar”, navodi su u odgovoru UP.

Kako je saopšteno iz dežurne službe, juče je gorjelo nisko rastinje i lišće u Rakonjama, Lješnici, Kljunači... Požare su gasili u Prestrekama i Pripčićima.

”Još jednom apelujemo na sve građane da se uzdrže od paljenja vatre na otvorenom prostoru. Neodgovorni počinioci biće prijavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova i Komunalnoj policiji, i protiv istih biće podnijete krivične i prekršajne prijave”, saopštili su iz dežurne službe.

Bonus video: