Počela javna rasprava o Nacrtu strategije saradnje države i NVO

“Ovim dokumentom strateški planiramo potrebe države, odnosno kapacitete i mogućnosti NVO u kreiranju javnih politika kroz saradnju države i civilnog sektora”, kaže se u saopštenju Ministarstva

1267 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija stavilo je na javnu raspravu Nacrt strategije saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija (NVO) 2022-2026 i akcionog plana za ovu i narednu godinu.

Iz tog Vladinog resora su kazali da će javna rasprava trajati 30 dana.

“Upućen je poziv građanima, naučnoj i stručnoj javnosti, državnim organima, strukovnim udruženjima, političkim subjektima, nevladinim i međunarodnim organizacijama, medijima i svim drugim zainteresovanima da se uključe u javnu raspravu”, kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, taj novi strateški dokument pruža smjernice i dugoročno osigurava strateško i kvalitetno partnerstvo između države i civilnog društva, kako bi kreirali javne politike i poboljšali javne usluge.

“Ovim dokumentom strateški planiramo potrebe države, odnosno kapacitete i mogućnosti NVO u kreiranju javnih politika kroz saradnju države i civilnog sektora”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su najvažniji strateški ciljevi unapređenje normativnog i strateškog okvira za dugoročno partnerstvo sa NVO, u pripremi javnih politika i pružanju usluga građanima, kao i jačanje NVO sektora.

Iz Ministarstva su kazali da je Vlada, u postavljanju ključnih strateških ciljeva, polazila od toga da NVO predstavljaju važan segment crnogorskog društva, imaju značajan uticaj na društvenu koheziju i solidarnost, kao i da imaju potencijal za dalji razvoj.

“Za kvalitetno i održivo partnerstvo nije dovoljna samo spremnost na saradnju, već mora postojati i kapacitet za partnerstvo na obje strane, odnosno odgovarajući stručni, ljudski i finansijski kapaciteti”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su kazali da svi zainteresovani svoje primjedbe, predloge i sugestije mogu dostaviti u pisanom obliku Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija na adresu Rimski trg, broj 45, 81000 Podgorica, sa naznakom „Nacrt strategije saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija 2022-2026".

Zainteresovani se mogu javiti i direktno u arhivi Ministarstva, svakog radnog dana od devet do 11 i od 12 do 14 sati ili na e-mail adresu nevena.zindovic@mju.gov.me.

Iz Ministarstva su najavili da će, nakon završene javne rasprave, razmotriti sve pristigle primjedbe, predloge i sugestije, kao i sačiniti i na sajtu objaviti izvještaj.

Bonus video: