Manjka terapije za pacijente sa HIV-om

Iz “Montefarma” su kazali da se jedan od ljekova više ne proizvodi, a da za drugi nije bilo ponuda na posljednjem tenderu Kritikujući odnos države, Vuksanović poručuje da treba omogućiti nabavku lijeka van Crne Gore, a da refundiraju sredstva

6610 pregleda 1 komentar(a)
Terapija mora da se uzima redovno, Foto: Shutterstock
Terapija mora da se uzima redovno, Foto: Shutterstock

Udruženju pacijenata sa HIV-om se obratilo više osoba sa problemom dobijanja dva lijeka koja su dio terapije. Iz Apoteka Crne Gore “Montefarm”, koje vrše nabavku ljekova za pacijente sa HIV-om, kazali su “Vijestima” da se jedan od njih više ne proizvodi, a da za drugi nije bilo ponuda na posljednjem tenderu.

”Na probleme u proizvodnji, odlukama proizvođača da zaustave plasman određenog lijeka ili odluke infektologa koju terapiju će primijeniti, ‘Montefarm’ ne može da utiče, a nabavke vrši u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, odnosno ne uvozi ljekove direktno od proizvođača”, kazali su “Vijestima” iz državnih apoteka.

Izvršni direktor Crnogorske fondacije za HIV i virusne hepatitise Boris Vuksanović kazao je da u Crnoj Gori ima 318 osoba kojima je virus otkriven, od kojih je na terapiji njih 298.

”Neophodno je da pacijenti u svakom trenutku imaju jasan odgovor, posebno u ovim situacijama kada je mali izbor terapijskih opcija i kada postoji mogućnost da se pogorša stanje infekcije,” kazao je Vuksanović “Vijestima”.

Napominjući da se antiretrovirusna terapija uzima doživotno i da se ne smije prekidati, Vuksanović je kazao da se uprkos propalom tenderu mora naći rješenje za pacijente i da državne institucije treba da im omoguće nabavku terapije van Crne Gore i da refundiraju sredstva kako je ne bi prekidali.

Vuksanović
Vuksanović foto: PR Centar/Đ.Cmiljanić

Kada je u pitanju lijek “stocrin”, iz “Montefarma” su kazali da je prilikom pregovora početkom decembra u Ministarstvu zdravlja, Komisija za pregovore predočila predlog da se on skine sa liste ljekova Fonda za zdravstveno osiguranje.

”Predstavnici proizvođača MSD-a na sastanku su se saglasili sa predlogom imajući u vidu činjenicu da su prestali sa njegovom proizvodnjom, te da više neće biti dostupan na globalnom nivou”, kazali su iz “Montefarma”, dodajući da su sa tim upoznati i infektolozi koji prate liječenje HIV pozitivnih pacijenta i da su oni uključili odgovarajuće terapijske zamjene.

Za “prezistu” nije bilo ponuda na posljednjem tenderu od strane dobavljača od koga su do sada dobijali lijek.

”S obzirom da je lijek po INN u prometu i nije registrovan pod nazivom ‘prezista’ na našem tržištu, dobavljač trenutno nema preciznu informaciju o njegovoj dostupnosti”, kazali su iz “Montefarma”.

Iz Fondacije navode da nedostaje terapija za neke pacijente, a da su infektolozi Kliničkog centra Crne Gore uložili napore kako bi im olakšali i da je početkom godine uveden novi lijek “isentres”. Iz Fondacije u slučaju ovog lijeka, međutim, imaju problem sa rokom trajanja koji ističe ovog mjeseca i strahuju da bi to moglo da utiče na pogoršanje stanja pojedinih pacijenata.

”Kako nema ni obavještenja, tako naš pacijent nema ni terapije koju mora da uzima doživotno i redovno svaki dan u određeno vrijeme. U slučaju da se dogodi da ovakvi pacijenti ostanu bez terapije, vrlo lako se može dogoditi povećanje virusnih kopija u krvi pacijenta, istom se pogoršava zdravstveno stanje, a postoji mogućnost da ovaj pacijent prenese HIV infekciju”, upozorava se u dopisu koji je Fondacija prošle sedmice uputila Ministarstvu zdravlja, Fondu i “Montefarmu”.

U dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, dodaje se da iako se priča da se osobe sa HIV-om liječe besplatno i da im je dostupna terapija, po iskustvu pacijenata “ne bismo rekli da je tako”.

”Smatramo da se neko igra sa zdravljem svojih građana, posebno sa ovim tipom oboljenja i težimo da utičemo na smanjenju prenosa HIV-a u Crnoj Gori, ali ovakvim ophođenjem prema istim sumnjamo da imamo isti cilj”, dodaje se u dopisu.

Vuksanović je kazao da u Ministarstvu nemaju razumijevanja za pacijente za HIV-om, navodeći kao primjer da od decembra nije odgovoreno jednom pacijentu za mišljenje konzilijuma. Iz Ministarstva nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tom slučaju.

Bonus video: