Ne postoji način na koji se ne truje Lim na teritoriji Bijelog Polja: Prijave pljušte, kazne rijetke

Inspektor za vode Uprave za inspekcijske poslove Dragan Šekularac potvrdio je da su “posljednjih dana učestali akcidenti na vodotoku Lima u toj opštini, ispuštanjem tečnosti nepoznate sadržine i porijekla i da su svi završili bez zakonskog epiloga iz samo jednog razloga”

7757 pregleda 2 komentar(a)
Obale Lima zatrpane smećem, Foto: Jadranka Ćetković
Obale Lima zatrpane smećem, Foto: Jadranka Ćetković

Umjesto prijatne šetnje u prvim proljećnim danima, građane Bijelog Polja na obalama Lima dočekuju velike količine plastičnih kesa, raznog smeća i građevinskog otpada, na šta su ovih dana ukazivali i iz civilnog sektora. Prema riječima više ribolovaca, posljednjih dana je primjetno i ispuštanje bijele tečnosti u vode rijeke.

Inspektor za vode Uprave za inspekcijske poslove Dragan Šekularac potvrdio je da su “posljednjih dana učestali akcidenti na vodotoku Lima u toj opštini, ispuštanjem tečnosti nepoznate sadržine i porijekla i da su svi završili bez zakonskog epiloga iz samo jednog razloga”.

”Zato što je nemoguće izvršiti brzo uzorkovanje”, kazao je Šekularac.

On je sredinom marta obišao više lokaliteta vodotoka Lima, na teritoriji opštine Bijelo Polje i tom prilikom konstatovao da na vodotoku Lima nisu primijećene promjene vodotoka, koje bi se mogle uočiti vizuelnim putem.

”Oko 16 časova 12. marta, nakon završenog inspekcijskog nadzora, obaviješten sam od NVO ‘Euromost’ da je u dijelu gradske zone, iz kolektorske cijevi, primijećeno ispuštanje bjeličaste tečnosti, za šta su dostavljene fotografije”, kazao je on.

U komunikaciji sa Centrom za ekotoksikološka ispitivanja (CETI), pojašnjava, obaviješten je da je, s obzirom na vrijeme vikenda, i da ekipe nisu na terenu, potrebno dosta vremena za organizaciju i slanje ekipe u obilazak. U međuvremenu je prestalo isticanje tečnosti iz cijevi.

Šekularac ističe da se problem zagađenja u Bijelom Polju ne može riješiti kvalitetno sve dok se ne otvori laboratorija ili formira ekipa koja bi u kratkom roku izašla na teren i izvršila uzorkovanje i na taj način omogućila da se otkrije počinilac, i protiv njega pokrene upravni ili sudski postupak.

Šekularac je dokumentaciju dostavio Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju na dalje postupanje.

Ovih dana na obalu Lima je izručena i velika količina građevinskog otpada, na koji su ukazali iz “Euromosta”, ispod opštinskog preduzeća Vodovod Bistrica.

”Otpad potiče iz centra grada, gdje su, kako su saopštili investitori HD Invest i DS Invest sa mjesta na kojem grade stambeno-poslovni prostor uklonili stari objekat koji se tu nalazi i odložili ga na obali Lima. Iz te dvije firme je saopšteno da su oni angažovali E.Z. da ukloni stari objekat, ali da nisu očekivali da će ga izručiti na obalu Lima, već na za to predviđenoj deponiji.

Međutim, umjesto otklanjanja otpada, nakon prijave te NVO nadležnim organima, divlja deponija je ovih dana samo zatrpana zemljom”, saopštili su iz te NVO.

Iz Osnovnog državnog tužilatva u Bijelom Polju je saopšteno da je 29. marta, odmah po prijavi, istog dana formiran predmet povodom odlaganja građevinskog otpada na obali Lima.

”Tužilaštvo je podnijelo zahtjev Centru bezbjednosti u Bijelom Polju za prikupljanje potrebnih obavještenja. Naloženo je i da se angažuje inspektor Uprave za inspekcijske poslove za zaštitu životne sredine. Nakon postupanja službenici Centra bezbjednosti će dostaviti Tužilaštvu prikupljena obavještenja i zapisnik inspektora pomenute Uprave”, stoji u odgovoru Vijestima iz ODT.

Bonus video: