podnijeli krivičnu prijavu protiv odgovornih u opštini nikšić i pozvali odt da provjere navode

GI 21. maj: Ispitati da li u radnjama formiranja nelegalnog smetlišta u Grahovskom polju ima elemenata krivičnog djela

“Mještani navedenih sela su zabrinuti da će opstanak i dalji rad deponije negativno uticati na vazduh, zemljište i rad poljoprivrednih domaćinstava i stočara što će se nepovoljno odraziti i osjetiti i na primorju, tačnije Lipcima, Morinju i u Risnu”

3076 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Foto: Građanska inicijativa 21. maj

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Nikšić i lokalnom komunalnom preduzeću i pozvala Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću da provjeri da li u radnjama formiranja nelegalnog smetlišta u Grahovskom polju ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Njima su se obratili mještani Riječana, Banjana, Vilusa, Grahovca, Grahova, Trubjele, Podbožura i Balosava, zbog otvaranja, kako su istakli, nove nelegalne deponije od strane lokalne uprave u Riječanima.

“Mještani navedenih sela su zabrinuti da će opstanak i dalji rad deponije negativno uticati na vazduh, zemljište i rad poljoprivrednih domaćinstava i stočara što će se nepovoljno odraziti i osjetiti i na primorju, tačnije Lipcima, Morinju i u Risnu”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Aleksandar Saša Zeković.

Iz Građanske inicijative su sa stvaranjem nelegalne deponije upoznali i direktora Uprave za inspekcijske poslove i inicirali nadzor u odnosu na poštovanje propisa iz oblasti zaštite životne sredine koji su u nadležnosti pomenutog inspekcijskog organa.

Direktor Komunalnog preduzeća, Mileta Milatović, kazao je “Vijestima” da su na pomenutoj lokaciji odlagali otpad 22. i 23. marta, jer je tih dana bio požar na deponiji Mislov do, pa je bilo onemogućeno deponovanje smeća.

“Požar je usporio i zaustavio odvoz smeća, tako da smo u Riječanima odvozili komunalni otpad 22. i 23. marta. Negdje se morao otpad odvesti. Taj prostor smo sanirali oko 90 odsto, a kada prestane kiša završićemo i preostalo”, kazao je Milatović.

Nakon tamponiranja odlagališta Mislov do, od 24. marta počeo je redovan odvoz otpada iz grada. Očekuje se i da ovih dana bude uspostavljena ustaljena dinamika odvoza iz prigradskih mjesnih zajednica.