Budva dobila klupe za dojenje

Cilj projekta je širenje svijesti o značaju dojenja, kao najboljem i najzdravijem načinu ishrane beba

4380 pregleda 1 komentar(a)
Klupa za dojenje u Malom parku, Foto: Opština Budva
Klupa za dojenje u Malom parku, Foto: Opština Budva

Budva je juče, u okviru projekta koji je finansirala opština, dobila funkcionalne klupe za dojenje, hranjenje i presvlačenje beba.

"Projekat 'Grad beba - Budva, naš grad za bebe i mame' realizovala je Nevladina organizacija "Građanski glas Crne Gore" baziran je na širenju svijesti o značaju dojenja, kao najboljem i najzdravijem načinu ishrane beba, kroz davanje podrške majkama za dojenje u javnosti - kad god i gdje god bebi odgovara", saopšteno je iz opštine Budva.

Klupe su postavljene na dvije lokacije, na Trgu slobode i u Malom parku, čime će taj grad postat drugi u Crnoj Gori sa takvim klupama, jer su do sada postajale samo u Glavnom gradu.

"Klupe koje imaju prostor za sjedjenje i površinu za presvlačenje beba, imaju za cilj olakšavanje svakodnevne navike stvaranjem odgovarajućeg prostora, koji bi sugrađane dodatno motivisao da bez stida, udobno i relaksirano, svojim bebama i u javnosti omoguće osnovnu ljudsku potrebu za hranom", saopštili su i opštine.

U saopštenju se navodi da na osnovu smjernica Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a o značaju dojenja funkcionalne klupe su prepoznate kao pozitivan signal koji ne smije biti tabu tema.

"Opština Budva, koja je prema podacima MONSTAT-a, drugi grad po natalitetu u Crnoj Gori, kroz podršku društveno-odgovornom djelovanju, i na ovaj način teži da da pozitivan primjer sugrađanima, unaprijeđujući njihov kvaliteta života od najranije dobi", piše u saopštenju.

Bonus video: