NEĆE DOZVOLITI PREVOZ RUDE

Župljani protestuju 23. oktobra: Put u lošem stanju, niko ne reaguje

Pored jezera Liverovići se nalazi šest klizišta, a stanje na putu će kamioni koji prevoze rudu dodatno pogoršati, smatra Radulović
70 pregleda 0 komentar(a)
Župa, put, Foto: Svetlana Mandić
Župa, put, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Savjet Mjesne zajednica Župa nikšićka organizovaće protest u ponedjeljak, 23.oktobra, u 11 sati u mjestu Krstovača, zbog toga, kako su istakli, što je saobraćajnica Rubeža-Župa u lošem stanju a nadležni iz Opštine još uvijek nijesu reagovali da se ta situacija promijeni. Tokom tog protesta, kako su istakli, neće blokirati saobraćaj, ali neće dozvoliti prevoz rude.

„Ovo nije priča od juče, ili nekoiko dana, već mi godinu i po uporno pokušavamo sa lokalnom upravom da se dogovorimo da koncesiona sredstva koja Opštiona dobija po osnovu eksploaacije rude budu usmjerena na put gdje su nastala oštećenja prilikom prevoza rude”, kazao je predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović, na konferenciji za novinare koja je organizovana na pomenutoj saobraćajnici.

Prema njegovim riječima sa lokalnom upravom su po svim pitanjima sporszumno postigli dogovor, ali sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Komisija koju je predsjednik Opštine Veselin Grbović formirao kako bi utvrdila činjenično stanje pomenute saobraćajnice konstatovala je oštećenja.

“Potpredsjednik Opštine Dragan Perović je kazao da mu ne pada na pamet da radi po tom izvještaju, zato što su to ogromna sredstva i da opština nema tih sredstava. Komisija nije utvrdila koliko je to novca, ali to nijesu ni približno velika sredstva u odnosu na ono šta Župa daje tokom godine”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima predstavnik Uniproma, firme koja je vlasnik nikšićkih Boksita, je na sastanku na kome su bili prisutni predstavnici lokalne uprave, MZ i firme Bumeh kazao, kako tvrdi Radulović, da je za prošlu godinu uplaćeno 633 hiljade eura na ime koncesija, a da će za ovu godinu to iznositi oko 800 hiljada.

“Samo po osnovu koncesija na rudu u budžet države, odnosno Opštine, biće uplaćeno 1,5 milion eura, a mi imamo glavnu saobraćajnicu zbog koje strepimo za živote mještana, a posebno za oko hiljadu djece koja svakodnevno prolaze ovim putem”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima pored jezera Liverovići se nalazi šest klizišta, a stanje na putu će kamioni koji prevoze rudu dodatno pogoršati.

“Mi smo za to da se nastavi eksploatacija rude, ali da nam se saniraju oštećenja koja nastaju prilikom eksploatcije. Ovaj put je rađen 1973. godine. Mi smo kao mjesna zajednica tražili da nam se dostavi da li postoji projekta dokumentacija, upotrebna dozvola i saobraćajna saglasnost za prevoz ove količine tereta. ali ništa od toga ne postoji”, tvrdi Radulović.

Nakon što su najavili protest iz lokalne uprave su ih pozvali da dođu na sastanak, u utorak 24.oktobra.

“Tema je asfaltiranje kritičnih dijelova ulica po župskim selima. Zato ćemo mi na protestnom zboru u ponedjeljak zajedno sa mještanima predložiti naše zahtjeve i donijeti ih u utorak u Opštinu da vidimo da li će se po tim zahtjevima postupiti”, kazao je Radulović i dodao da su sa Unipromom do sada imali dobru saradnju.

“Tražimo da se uradi projekat za glavnu saobraćajnicu u roku od godine, da se do tada saniraju sva ova veća kritična mjesta, da se napravi sporazum između Vlade, Opštine i mjesne zajednice da se sva koncesiona sredstva utroše tamo gdje savjet Mjesne zajednice odluči”, kazao je predsjednik MZ Župa i naglasio da je prioritet mještana Župe asfaltiranje kritičnih ulica.