Nikšić: Sanirana divlja deponija u selu Riječani

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Nikšić i lokalnom komunalnom preduzeću i pozvala Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću da provjeri da li u radnjama formiranja nelegalnog smetlišta u Grahovskom polju ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti

2671 pregleda 0 komentar(a)
Deponija u Grahovskom polju, Foto: Građanska inicijativa 21. maj
Deponija u Grahovskom polju, Foto: Građanska inicijativa 21. maj

Nikšićko Komunalno preduzeće saniraće deponiju u Grahovskom polju. Za sada je odrađeno 90 odsto posla, a ostatak će biti završen kada prestane kiša.

Građanska inicijativa “21. maj” podnijela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Nikšić i lokalnom komunalnom preduzeću i pozvala Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Nikšiću da provjeri da li u radnjama formiranja nelegalnog smetlišta u Grahovskom polju ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Njima su se obratili mještani Riječana, Banjana, Vilusa, Grahovca, Grahova, Trubjele, Podbožura i Balosava, zbog otvaranja, kako su naveli, nove nelegalne deponije od lokalne uprave u Riječanima.

”Mještani navedenih sela su zabrinuti da će opstanak i dalji rad deponije negativno uticati na vazduh, zemljište i rad poljoprivrednih domaćinstava i stočara što će se nepovoljno odraziti i osjetiti i na primorju, tačnije Lipcima, Morinju i u Risnu”, navodi se u saopštenju za javnost koje potpisuje Aleksandar Saša Zeković.

Iz Građanske inicijative su sa stvaranjem nelegalne deponije upoznali i direktora Uprave za inspekcijske poslove i inicirali nadzor u odnosu na poštovanje propisa iz oblasti zaštite životne sredine koji su u nadležnosti pomenutog inspekcijskog organa.

Direktor Komunalnog preduzeća Mileta Milatović kazao je “Vijestima” da su na toj lokaciji odlagali otpad 22. i 23. marta, jer je tih dana bio požar na deponiji Mislov do, pa je bilo onemogućeno deponovanje smeća.

”Požar je usporio i zaustavio odvoz smeća, tako da smo u Riječanima odvozili komunalni otpad 22. i 23. marta. Negdje se morao otpad odvesti. Taj prostor smo sanirali oko 90 odsto, a kada prestane kiša završićemo i preostalo”, kazao je Milatović.

Nakon tamponiranja odlagališta Mislov do, od 24. marta počeo je redovan odvoz otpada iz grada. Očekuje se i da ovih dana bude uspostavljena ustaljena dinamika odvoza iz prigradskih mjesnih zajednica.

Bonus video: