Kadić Bojanić: Održavanje štampanih medija je veoma važno, država nije učinila ništa da se tržište reguliše

"Država je ta koja mora da obezbijedi platformu da se razvijaju mediji, da bi preduzeća mogla da funkcionišu, ne smije da bude monopola. U Crnoj Gori to nije zaživjelo, mi se sa time borimo", istakla je Kadić Bojanić

23512 pregleda 54 reakcija 15 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Sa konferencije, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2022. 15:25h

Direktorica Televizije Vijesti i ND Vijesti Marijana Kadić Bojanić poručila je da je održavanje printa, odnosno štampanih medija veoma važno, zbog tradicionalnog novinarstva, a da država, odnosno ni ova Vlada, a ni prošle nisu učinile ništa da se tržište reguliše.

Ona je to kazala na regionalnoj konferenciji "Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija", koja se održava u hotelu "Hilton" u Podgorici.

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

"Država je ta koja mora da obezbijedi platformu da se razvijaju mediji, da bi preduzeća mogla da funkcionišu, ne smije da bude monopola. U Crnoj Gori to nije zaživjelo, mi se sa time borimo", istakla je Kadić Bojanić.

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

Ona je naglasila da je u ovako maloj državi nemoguć neoliberalni koncept, odnosno očekivati da će se tržište samo regulisati.

Kadić Bojanić je rekla da je regulacija tržišta neophodna, a to se nije desilo, situacija se usložnjava, odnosno stanje se pogoršava.

"Veliki problem je ogroman broj portala. Portal se može napraviti iz dnevne sobe. Nije uveden red, do dan danas nemamo registar, odnosno ne znamo ko stoji iz mnogih portala, ko su urednici, ko su novinari", navela je ona.

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

Kadić Bojanić je kao primjer portala navela slučaj pred avgustovske parlamentarne izbore kada se pojavio portal udar.me, koji je etiketirao ljude, među kojima dvoje iz "Vijesti".

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

Istakla je da se dan danas ne zna ko o stoji iz portala.

"Pisali smo nadležnima, odgovorili su nam da ne mogu da pronađu ko stoji iza tog portala", kazala je Kadić Bojanić.

Ona je poručila da je i zbog toga neophodno regulisati tržište, jer će tako biti eliminisani anti mediji, paramediji.

Kadić Bojanić je istakla da je floskula o medijskom pluralizmu došla glave suštinskom pluralizmu.

Kako je pojasnila, u doba vlasti Slobodana Miloševića postojao je veliki broj medija, ali to ne znači da smo imali medijski pluralizam, jer nije bilo medijske slobode.

Kadić Bojanić je kazala da je uloga medija javni interes i da mediji u 21. vijeku imaju mnogo širu ulogu.

Raonić: Živimo u državi u kojoj ima dosta licemjerstva

Direktor Radio Televizije Crne Gore Boris Raonić rekao je da živimo u državi u kojoj ima dosta licemjerstva.

Kako je pojasnio ne može svako da priča o dezinformacijama, odnosno to moraju da budu profesionalni novinari, a Crna Gora je mala država u kojoj se sve zna.

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

Raonić je kazao da je uloga Javnog servisa da građanima pruži kvalitetne i objektivne informacije.

Kao jedan od načina borbe protiv dezinformacija Raonić je pomenuo podizanje nivoa kulture, te da će sami proces borbe protiv te pošasti trajati.

Raičević: Izjava Abazovića skandalozna

Direktorica Adria telezije Rajka Raičević je istakla da je nedavna izjava mandatara Dritana Abazovića o kažnjavanju određenih medija "skandalozna".

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

Ona je poručila da je apsolutno neprihvatljivo uvoditi cenzuru i postavljati ograničenja, a pretendujemo na to da smo demokratsko društvo čiji su postulati sloboda medija i izražavanja.

Đuranović: Govor mržnje itekako se u Crnoj Gori isplati

Direktor Pobjede Draško Đuranović rekao je da mi mnogo teoretišemo, ali postoje mehanizmi kojima se to može riješiti.

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

"Govor mržnje itekako se u Crnoj Gori isplati", kazao je Đuranović.

Đuranović je istakao da je vrlo važna provjera informacija.

Đuranović je kazao da ne prihvata da predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić govori o "krizi razaranja" u Ukrajini i odbija da uvede sankcije Rusiji.

Kovačević: CDT pokrenuo konsultacije o inicijativi za zaštitu profesionalnih medija od negativnog uticaja lažnih vijesti

Predsjednica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević ocijenila je da u Crnoj Gori postoji problem sa dezinformacijama.

Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija
foto: Luka Zeković

CDT, kako je pojasnila Kovačević danas je pokrenuo konsultacije sa svim zainteresovanim o inicijativi za zaštitu profesionalnih medija od negativnog uticaja lažnih vijesti.

"Ključni cilj inicijative je afirmacija principa provjere činjenica i osnivanje Fonda za podršku medijima u suprotstavljanju dezinformacijama", rekla je Kovačević.

Raonić: Javni servis će njegovati kulturu profesionalnog novinarstva

Generalni direktor RTCG-a Boris Raonić kazao je da jedan od načina borbe protiv dezinformacija podizanje političke kulture.

"Javni servis će njegovati kulturu profesionalnog novinarstva, građani će dobijati provjerene i tačne informacije bez toga da ona bude optrećena štićenjem partijskih interesa“, rekao je Raonić.

Raičević je dodala da Adria TV doživljava opstrukcije i da ne može da dobije nacionalnu frekvenciju.

"Nama svakog dana dolaze inspekcije a mi smo potpuno legalni. Nas je osnovala firma iz Crne Gore, mi smo crnogorska televizija", kazala je Raičević.

Raonić je istakao da Javni servis nije bezgrešan. "Nijedna greška nije namjerna, niti je dio neke kampanje što su neki desničarski krugovi pokušali da pripišu Javnom servisu. Nijesu svi mediji isti, a može se poći i dalje i reći da nijesu svi ni mediji, neki su nečije propagandne alatke", kazao je Raonić.

Đuranović: Vlasti u Beogradu i Podgorici su devedesetih, za ratnu politiku koristile i medije

Đuranović je naveo da su vlasti u Beogradu i Podgorici devedesetih, kada su pokrenule kampanju mobilizacije za ratnu politiku koristile i medije.

"Mediji su odigrali važnu negativnu ulogu. Lažne informacije su se tada jako brzo širile tako da ta uloga medija je strašno važna i sistem provjere informacija je jako važan. Naročito sad kad imamo društvene mreže i vrtlog informacija", kazao je Đuranović

Bonus video: