SPCG: Dok god treba nositi maske, čas da traje 30 minuta

"Takođe, i ako se ukine mjera nošenja maski u zatvorenom, treba razmotriti činjenicu da li je pred kraj nastave za deveti razred osnovne i četrvrti srednjih škola umjesno promijeniti trajanje časa sa 30 na 45 minuta", ističe se u saopštenju SPCG koje potpisuje predsjednik Radomir Božović

3146 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok god treba nositi maske tokom trajanja časa, kao mjeru prevencije, čas treba da traje 30 minuta, saopštio je danas Sindikat prosvjete Crne Gore (SPCG).

"Takođe, i ako se ukine mjera nošenja maski u zatvorenom, treba razmotriti činjenicu da li je pred kraj nastave za deveti razred osnovne i četrvrti srednjih škola umjesno promijeniti trajanje časa sa 30 na 45 minuta", ističe se u saopštenju SPCG koje potpisuje predsjednik Radomir Božović.

U saopštenju se dodaje da su učenici navikli na sadašnju satnicu, te svako pomjeranje termina održavanja nastave zahtijeva izvjesne adaptacije i prilagođavanja od strane djece.

"Ne treba zaboraviti da će velike škole imati ozbiljne poteškoće u organizacionom smislu, što će uticati i na učenike i na nastavnike. Roditelji će, takođe, imati problema u organizaciji odvođenja i dovođenja djece u školu i iz škole usljed promjene uhodane satnice, do koje bi tada došlo. Takođe, podsjećamo javnost da nastavnici, osim 30 minuta rada na času, imaju i dodatni rad gdje šalju učenicima materijal za uvježbavanje pređenog gradiva", piše u saopštenju.

Iz SPCG su naveli da se raduju normalizaciji nastave, ali apeluju na Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da sagledaju sve navedene okolnosti i razmisle da li je svrsishodno produžavati čas na 45 minuta od 1. maja, pri samom kraju tekuće školske godine, ili to treba uraditi od početka naredne školske godine.

"Prosvjetni radnici su iznijeli mnoge reforme, promjene i projekte, a dali su i veliki doprinos stabilizaciji nastave u uslovima pandemije. Kako god bilo, prosvjetni radnici će odgovoriti izazovima i narednim zadacima, a sve u cilju što kvalitetnijeg prenošenja znanja na mlade naraštaje", piše u saopštenju.

Iz SPCG su naveli da su prosvjetni radnici uvijek, pa će tako i ubuduće, poštovati savjete stručnih lica, a posebno preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore u slučaju korona pandemije.

"Sindikat prosvjete je u svakodnevnom kontaktu sa nastavnicima, koji su u prethodne dvije godine podnijeli veliki teret tokom pandemije, kako bi našim učenicima prenijeli znanje na što kvalitetniji način. Podsjećamo da se više od polovine prosvjetnih radnika zarazilo u prethodnoj godini, mnogi na radnom mjestu, a desetine naših kolega i koleginica su, na žalost, preminule od posledica korone", poručli su iz SPCG.

Bonus video: