ASK: Štitimo isključivo javni interes

"Nadamo se da će ubuduće, u duhu korektne saradnje, dijalog sa Ministarstvom biti zasnovan na argumentima i nastavljen na institucionalnom i administrativnom nivou”

1798 pregleda 4 komentar(a)
Perović, Foto: Boris Pejović
Perović, Foto: Boris Pejović

Iz Agencije za sprečavanje korupcije reagovali su u vezi sa juče objavljenim tekstom “Paze fotelje ili javni interes?”, a tvrde da se iz opreme članka može zaključiti da ta institucija ne radi u interesu javnosti.

”Agencija za sprečavanje korupcije nudi nedvosmislen odgovor da štiti isključivo javni interes.

Tokom 2021. i tri mjeseca 2022. godine, Agencija je, na temelju nadležnosti propisane Zakonom o sprečavanju korupcije, kao jedina ovlašćena za tu oblast, dala 12 mišljenja radi unapređenja prevencije korupcije u aktima i njihovog usklađivanja sa međunarodnim standardima iz oblasti antikorupcije, smanjenja rizika od korupcije i jačanja etike i integriteta u organima vlasti i drugim pravnim licima, analizirajući rizike za nastanak korupcije u 21 propisu, što je opaženo i u prošlogodišnjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore.

Zaštita javnog interesa ne uočava kategorije “starih” i “novih”, već prepoznaje obavezu Agencije da, ne ulazeći u pitanje zakonitosti samih akata, sugeriše državnim institucijama da donošenje zakona i podzakonskih propisa vrše transparentno, uz otklanjanje mogućih rizika od korupcije. Kao i u svim prethodnim slučajevima, i Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita provjere znanja stečajnog upravnika, koji je Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava Crne Gore donijelo 16. marta 2022, biće podvrgnut analizi sa stanovišta procjene korupcijskih rizika i nespojivosti funkcija.

Stav Ministarstva da takav postupak predstavlja ‘prekoračenje ovlašćenja Agencije i nezakonito vršenje privatnih pritisaka pojedinaca i grupa na ovo Ministarstvo preko službenika i direktora Agencije’ predstavlja pravno i činjenično neutemeljenu i proizvoljnu konstrukciju. Agencija ne želi, niti može da utiče na konkretna personalna rješenja, niti su ona predmet njenog interesovanja. Suština postupka je procjena (ne)postojanja jasnih i preciznih kriterijuma za izbor članova Komisije za polaganje ispita provjere znanja za stečajne upravnike, i utvrđivanje da li su u nju uvrštena lica koja su zastupnici ili stranke u stečajnim postupcima koji se vode pred nadležnim sudovima

Na kraju, zbunjujuće je da je Ministarstvo omogućilo uvid medijima u svoj odgovor na zahtjev Agencije za dostavljanje izjašnjenja i dokumentacije, dok sama Agencija taj odgovor u dostavljenom roku, zaključno sa četvrtkom, 30. martom 2022, nije dobila. Nadamo se da će ubuduće, u duhu korektne saradnje, dijalog sa Ministarstvom biti zasnovan na argumentima i nastavljen na institucionalnom i administrativnom nivou”, zaključuje se u reagovanju Agencije na čijem je čelu Jelena Perović.

Bonus video: