TUŽILAŠTVO GOTOVO TRI GODINE ISTRAŽUJE LAŽNA BOLOVANJA

Istraga mirno plovi, osumnjičeni napreduju

U ODT će odluku o krivičnoj prijavi policije protiv deset ljekara, koji su navodno lažirali bolovanja da bi radili na kruzerima, donijeti nakon što prikupe sve dokaze

37004 pregleda 57 reakcija 8 komentar(a)
Ljekar osumnjiče za podstrekavanje na čelu Borda direktora KC, Foto: Shutterstock
Ljekar osumnjiče za podstrekavanje na čelu Borda direktora KC, Foto: Shutterstock

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici već treću godinu istražuje ljekare koji su navodno lažirali bolovanja, kako bi primali platu u Crnoj Gori dok istovremeno rade u inostranstvu na kruzerima.

Državni tužilac i portparol podgoričkog ODT Vukas Radonjić “Vijestima” je potvrdio da je u tužilaštvu formiran krivični predmet protiv deset osumnjičenih za krivično djelo falsifikovanje službene isprave i da je izviđaj u toku.

”U dosadašnjem postupku, osim saslušanja osumnjičenih, saslušano je više lica u svojstvu svjedoka, od odgovarajućih zdravstvenih ustanova pribavljena je medicinska dokumentacija, naređeno je i izvršeno grafološko vještačenje i određeno vještačenje iz oblasti sudske medicine, koje još uvijek nije završeno”, kazao je Radonjić “Vijestima”.

On je kazao da će tužilac, nakon prikupljanja svih dokaza, donijeti odluku o krivičnoj prijavi.

Dok traje izviđaj u tužilaštvu, pojedini osumnjičeni rade i napreduju na poslu, pa pokrivaju rukovodeće i upravljačke pozicije u Kliničkom centru (KC).

Među njima je i hirurg Predrag Bajić, predsjednik Upravnog odbora KC, kojeg je na tu poziciju imenovala Vlada prošle godine.

Njega je policija osumnjičila da je podstrekavao kolege na izdavanje lažnih bolovanja kako bi ostvario pravo na plaćeno odsustvo od 2015. do 2017. godine.

”Specijalistički izvještaji pokrivali su njegova lična primanja u zdravstvenoj ustanovi u periodu dok je bio radno angažovan na kruzerima ‘EX MSC Armonia’, ‘EX MSC Splendida’ i ‘EX MSC Poesia’”, saopštili su tada iz Uprave policije.

kruzer
foto: Shutterstock

Policija Bajića takođe sumnjiči da je falsifikovane specijalističke izvještaje predavao Komisiji Fonda za zdravstveno osiguranje i podizao doznake o bolovanju, koje su prosljeđivane poslodavcu da bi dobijao platu dvije godine.

Tokom prošle godine napredovao je na poslu i sadašnji direktor Poliklinike KC, Rifat Međedović, kojeg je policija osumnjičila da je falsifikovao službene isprave, odnosno lažirao bolovanja.

KC, u kojem su zaposleni, u fazi izviđaja koji traje već treću godinu nije u obavezi po Zakonu o radu da ih udalji sa posla. Njihov dalji angažman u ovoj ustanovi zavisi od toga kako će tužilaštvo nakon sprovedenih dokaza odlučiti o krivičnoj prijavi policije.

Uprava policije je u februaru 2019. godine podnijela krivičnu prijavu protiv deset ljekara iz Podgorice I Nikšića. Osumnjičeno je osam ljekara koji su navodno falsifikovali službene isprave, kao i dvoje koji su ih na to, navodno, podstrekavali.

Policija sumnja da je šest ljekara specijalista tokom 2015. i 2016. godine u medicinskim izvještajima o koleginici Z.Lj.V. davalo neistinite podatke i ovjeravalo ih službenim pečatom, iako su znali da boravi van Crne Gore.

Oni su navodno bez njenog prisustva sačinjavali izvještaje, kako bi ona ostvarila pravo na plaćeno bolovanje. U saopštenju policije piše da su to radili kako bi stekli korist, jer su specijalistički izvještaji “pokrivali” njene zarade u periodu dok je radila na kruzerima “MSC Simfonia” i “MSC Orchestra”.

Ljekarki je, kako se sumnja, na osnovu falsifikovanih specijalističkih izvještaja produžavano bolovanje, a iz Fonda za zdravstveno osiguranje obračunavane i isplaćivane zarade.

Policija sumnja da je isti slučaj i sa aktuelnim predsjednikom Borda direktora najveće zdravstvene ustanove, koji je navodno podstrekavao kolege da mu falsifikuju bolovanje tokom dvije godine.

Više desetina ljekara u prethodnim godinama odlučilo je da ode na kruzer, zbog lošeg socio-ekonomskog statusa u Crnoj Gori. Na kruzerima su imali mogućnost da zarade i do 10.000 eura mjesečno, a većinom su koristili zakonsku mogućnost neplaćenog odsustva u matičnim ustanovama.