Od zgrade za penzionere u Pljevljima nema još ni temelja

Za tri i po godine na lokaciji gdje je planirana gradnja stambene zgrade za pljevaljske penzionere do sada su samo urađeni zemljani radovi

5087 pregleda 1 komentar(a)
Lokacija za zgradu za penzionere u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Lokacija za zgradu za penzionere u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Gradnja stambene zgrade za penzionere u Pljevljima nije počela ni tri i po godine nakon polaganja kamena-temeljca, a neizvjesno je da li će i kada radovi biti nastavljeni.

Do sada su samo urađeni zemljani radovi, a sa firmom koja je odabrana za izvođača radova Crnogorski fond za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI) raskinuo je ugovor dvije godine nakon polaganja kamena-temeljca.

Iz Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju, koji je investitor radova, “Vijesti” nisu mogle dobiti odgovor zbog čega ni tri i po godine nakon početka radovi nisu odmakli od zemljanih, ni kada će početi gradnja, jer se danima niko ne javlja na kontakt telefon, koji je dostupan na sajtu CFSSI.

Kamen temeljac za izgradnju ciglane položili su 14. septembra 2018. tadašnji predsjednik Opštine Mirko Đačić i direktori CFSSI Fonda PIO Danilo Popović i Duško Perović.

Rok za završetak radova je trebalo da bude kraj juna 2019. Prema projektu, zgrada će imati 38 stanova od kojih će dvadeset pripasti penzionerima, pet zaposlenima u lokalnoj upravi, a ostatak će biti namijenjen tržištu. Za penzionere je namijenjeno deset jednosobnih stanova i deset garsonjera. Stanove će penzioneri moći da kupe po cijeni od 375 eura po kvadratu.

Sa polaganja kamena-temeljca prije više od tri godine
Sa polaganja kamena-temeljca prije više od tri godinefoto: Goran Malidžan

Predsjednik Udruženja penzionera u Pljevljima Vukadin Damjanović kazao je “Vijestima” da on nema informaciju zbog čega se kasni sa radovima i kada bi konačno mogla da počne izgradnja zgrade.

Rekao je da je ranije obavješten od direktora CFSSI da je do prekida radova došlo jer je vlasnik firme koja je bila podizvođač radova preminuo i da će izabrati novog izvođača.

”O daljem nastavku radova nemam nikakvih informacija”, rekao je Damjanović.

Zgrada treba da se gradi u Radničkoj ulici na mjestu gdje se nekada nalazila ciglana.

Damjanović je kazao da od 6.630 pljevaljskih penzionera, njih oko stotinu nema riješeno stambeno pitanje. Smatra da bi posao trebalo ubrzati, kako bi dio penzionera konačno dobio svoje stanove.

Ranije je je direktor CFSSI Danilo Popović “Vijestima” rekao da su raskinuli ugovor sa konzorcijumom koji je trebalo da gradi stambenu zgradu za pljevaljske penzionere, jer nije mogao da obezbijedi stručnu radnu snagu i nesmetan rad u narednom periodu, zbog situacije sa epidemijom kovid-19.

Popović je tada optuživao Opštinu Pljevlja za kašnjenje radova jer ni na gradilište nije dovela vodu i struju, što je, kako tvrdi, ona bila u obavezi da uradi. Iz Opštine su odbacili te tvrdnje ističući da kašnjenju radova nisu ni najmanje doprinijeli i da je investitor u obavezi to da uradi.

Tvrdi i da ih Opština Pljevlja nije oslobodila plaćanja komunalija kako su to uradile druge crnogorske opštine, već da je dogovoreno da im se ustupi pet stanova u budućoj zgradi.

U lokalnoj upravi su to demantovali ističući da je CFSSI dodijeljena bez naknade urbanistička parcela površine 1.958 metara kvadratnih za izgradnju stmbeno-poslovnog objekta.

”Investitoru objekta su blagovremeno izdati Urbanističko-tehnički uslovi, na osnovu kojih je on mogao pristupiti izradi projektne dokumentacije. Opština Pljevlja kao kupac, je 6. 2. 2019. sačinila sa CFSSI kao prodavcem predugovor o kupoprodaji pet stambenih jedinica, za ukupan iznos od 223.561 euro, s tim da se u ovu sumu kao kompenzacija uračuna iznos naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, a da ostatak od 155.570 eura plati Opština tako što će 30 odsto odnosno 46.461 euro biti plaćen na dan zaključenja predugovora, a preostali dio u iznosu od 108.899 eura će biti plaćen u jednakim mjesečnim ratama po ispostavljenim situacijama izvedenih radova na objektu. Posljednja rata će biti isplaćena najkasnije do završetka izgradnje objekta. Oština Pljevlja je iznos od 46.461 iz predugovora platila blagovremeno”, saopšteno je iz Opštine.

Najnižu penziju prima 6.630 Pljevljaka

Od 6.630 penzionera u Pljevljima njih 3.847 ima mjesečna primanja od 292,91 euro. Najnižu penziju od 147 eura prima 930 pripadnika trećeg doba, a 748 penzionera ima penziju u iznosu od 500 do 1.000 eura. Samo šest penzionera prima penziju preko hiljadu eura.

”Pored 930 penzionera sa penzijom od 147 eura, njih 877 ima penziju u iznosu od 147 do 179 eura”, kazao je Damjanović.

On je kazao da da se radi o podacima sa kraja prošle godine, te da ni u ovoj godini nije došlo do nekih većih promjena.

Bonus video: