Radinović: Osposobiti Centar za autizam kako bi djeca mogla da dobiju adekvatan tretman u Crnoj Gori

"Ključni problem je nedovoljan broj specijalista u Centru, kao i mali broj dostupnih tretmana", navodi se u saopštenju potpredsjednice Odbora SNP Glavnog grada Podgorica

5297 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Socijalistička narodna apelovala je na nadležne organe da učine sve što je moguće kako bi se više pomoglo djeci sa autizmom i njihovim roditeljima, a naročito u dijelu osposobljavanja i osavremenjavanja Centra za autizam kako bi djeca mogla da dobiju adekvatan tretman u našoj zemlji.

To je saopštila potpredsjednica Odbora SNP Glavnog grada Podgorica Marija Radinović, dodajući da se danas u svijetu obilježava Svjetski dan autizma, ocijenjujući je kao bolest novijeg doba koja uzima sve više maha.

Prema njenim riječima, djece sa poremećajem iz spektra autizma je u Crnoj Gori sve više, ali je, kako kaže, žalosna činjenica da se ne radi dovoljno da bi im se ukazala adekvatna pomoć.

Radinović kaže da još uvijek ne postoji registar oboljelih od autizma u Crnoj Gori. "Iako postoji određena evidencija u Kliničkom centru Crne Gore postavlja se pitanje da li se u njoj nalaze sva djeca koja se bore sa ovim zlokobnim poremećajem, te da li smo svjesni koliko npr. ima djece u zabačenijim krajevima države, posebno na sjeveru, koja imaju neki razvojni poremećaj iz spektra autizma".

"Iako je u Glavnom gradu prije nekoliko godina osnovan Centar za autizam "Ognjen Rakočević", roditelji se susreću sa mnogim preprekama u liječenju svoje djece, pa često adekvatnu zdravstvenu uslugu ne mogu dobiti kod kuće, već su prinuđeni da odlaze u Beograd i druge regionalne centre. Ključni problem je nedovoljan broj specijalista u Centru, kao i mali broj dostupnih tretmana", navodi se u njenom saopštenju.

Dodaje i da odlazak na liječenje u druge države iziskuje velike finansijske troškove za roditelje jer su prinuđeni da tamo plaćaju smještaj i hranu, a da dolazi i do razdvajanja porodica, što, kako kaže, predstavlja problem za sebe.

"I pored protesta roditelja i ukazivanja na to, situacija se nije poboljšala jer je teško pronaći ljude koji bi radili težak posao u Centru za autizam za prilično niska primanja. Snaga, nivo demokratizacije i prosperitet društva ogledaju se kroz odnos prema najranjivijim kategorijama stanovništva, a djeca sa poremećajima iz spektra autizma, svakako, zaslužuju da prema njima pokažemo svoju najbolju i najčovječniju stranu", saopštila je Radinović.

Bonus video: