Budva „ganja” predsjednika da plati porez

Uprava lokalnih javnih prihoda pokušava od Đukanovićeve kompanije prinudno da naplati više od 30.000 eura za zemljišni kompleks na brdu Košljun, koji je nedavno kupio ruski državljanin...

45885 pregleda 192 reakcija 49 komentar(a)
Predviđena gradnja rezidencijalnog kompleksa: Brdo Spas, Foto: Vuk Lajović
Predviđena gradnja rezidencijalnog kompleksa: Brdo Spas, Foto: Vuk Lajović

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva pokrenula je postupak prinudne naplate, jer kompanija predsjednika države Mila Đukanovića nije platila ni drugu godišnju ratu na ime poreza na nepokretnosti od 15.475 eura.

To piše u u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Riječ je o porezu na nepokretnost za prošlu godinu od ukupno 30.950 eura, koliko je Uprava lokalnih javnih prihoda obračunala Đukanovićevoj kompaniji “Global Montenegro” za zemljišni kompleks od 20.000 kvadrata na samom ulazu u Budvu, u podnožju brda Košljun.

Atraktivna parcela u međuvremenu je dva puta promijenila vlasnika, a partnerska firma lidera DPS-a i njegovog kuma Vuka Rajkovića nije Opštini Budva izmirila nijednu godišnju ratu poreza.

Uprava lokalnih javnih prihoda je i za prvu ratu poreza pokrenula postupak prinudne naplate “Global Montenegra”, ali je Đukanovićeva kompanija više od godinu u blokadi.

Prema posljednjem izvještaju Centralne banke, firma je u blokadi 466 dana, na iznos od 11,2 miliona eura.

Atraktivna parcela od 21. marta vodi se na ruskog državljanina Dmitri Iudina, koji je zemljište kupio od podgoriče kompanije “HoldCo east”.

Kompanija blokirana na iznos od oko 11 miliona:  Đukanović
Kompanija blokirana na iznos od oko 11 miliona: Đukanovićfoto: Boris Pejović

Krajem septembra prošle godine, kompanija “Global Montenegro” ostala je bez vlasništva nad 20.000 kvadrata, kada se u katastru uknjižio “HoldCo east”, koji je prethodno, krajem 2020. godine, na sebe preuzeo sve kreditne obaveze firme šefa države i DPS-a. To je učinjeno jer Đukanovićeva firma nije vratila milionske kredite, koliko se “Global Montenegro” zadužo prije deceniju i po kada je trgovao plac u Budvi od mještana.

Još u novembru 2020. godine, “HoldCo east” je upisao teret na zemljišni kompleks, navodeći da je povjerilac kredita od pet miliona eura, koji je 2007. uzeo “Global Montenegro” za kupovinu 20 hiljada kvadrata. “HoldCo east” je 18. novembra 2020. u katastarsku evidenciju Uprave za katastar i državnu imovinu upisao hipoteku i time blokirao Đukanovićevu zemlju.

”Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura, upisuje hipotekarni povjerilac ‘Holdco east’ sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, pisalo je tada u listu nepokretnosti.

Najnovija prodaja zemljišnog kompleksa dogodila se nakon što je Sekretarijat za urbanizam Opštine Budva izdao kompaniji “HoldCo east” urbanističko-tehničke uslove kojima je predviđeno da se na dva hektera može izgraditi rezidencijalni kompleks, odnosno 41 vila.

Uprava lokalnih javnih prihoda istrajna je da naplati porez i pored toga što je Đukanovićeva firma ostala bez zemlje. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja prihvatilo je žalbu Uprave i poništilo rješenje budvanskog katastra, koji je odbio da upiše hipoteku na zemlju kompanije “Global Montenegro”. Ministarstvo je poništilo rješenje budvanskog katastra i vratilo im zahtjev na ponovni postupak.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva podnijela je žalbu budvanskom katastru jer nije upisao hipoteku prije nego što je dozvolio da se zemlja prevede na drugu kompaniju.

Lider opozicionog DPS-a ostao je bez zemljišnog kompleksa 9. septembra prošle godine kada se na parcelu uknjižio “HoldCo east”, iako je Uprava lokalnih javnih prihoda tri dana ranije podnijela rješenje da se zemlja blokira i upiše hipoteka. Budvanski katastar je ipak preknjižio kompleks na firmu “HoldCo east”, čime je Opština ostala kratkih rukava kada je riječ o upisivanju hipoteke, čime bi se osigurala da će Đukanovićeva firma platiti poreski dug.

Uprava lokalnih javnih prihoda tokom prošle godine ostvarila je rekordnu naplatu poreza na nepokretnosti - u gradsku kasu se slilo 18.143.099 eura, 8 miliona eura više nego što je to budžetom bilo predviđeno.

Đukanovićeva firma je godinama bila prepoznata kao poreski dužnik zbog čega je Opština nerijetko bivala primorana da poseže za upisivanjem hipoteka kako bi osigurala potraživanja.

Bonus video: