Da jorgovani opet zamirišu u Pljevljima

NVO “Da zaživi selo” podijeliće građanima 120 sadnica, a “Zelenilu” 30...

7979 pregleda 2 komentar(a)
Nekada ukras svake avlije: Jorgovan, Foto: Slavko Radulović
Nekada ukras svake avlije: Jorgovan, Foto: Slavko Radulović

Nevladina organizacija “Da zaživi selo” podijeliće 120 sadnica jorgovana građanima Pljevalja, a 30 će pokloniti “Zelenilu” za sadnju na javnim gradskim površinama.

U okviru projekta “Vratimo miris jorgovana”, sadnice će dobiti prvih 120 građana koji sa osnovnim podacima pošalju mejl na dazaziviselo@yahoo.com.

Poziv traje do 20. aprila, nakon čega će se obaviti podjela sadnica, saopšteno je iz te NVO.

”Glavni cilj projekta je očuvanje i popularizacija tradicionalnog pljevaljskog dekorativnog dendro-materijala. Jedan od segmenata bacanja u zaborav jeste i što se tradicionalni način uređenja pljevaljskih gradskih dvorišta nije sačuvao i prenio na sadašnje i buduće generacije”.

Ističu da su Pljevlja bila prepoznatljiva po lijepo uređenim i čistim baštama i avlijama u putopisima mnogih poznatih putopisaca.

Ističu da je svaka tadašnja bašta obavezno imala zasađen bar jedan jorgovan, najčešće uz samu kuću.

”Ovaj običaj je bio prisutan i na seoskom području, i često se pored starih urušenih kuća na seoskom području Pljevalja još uvijek nalazi stablo jorgovana, koje je svjedoči o nekoj tradicionalnoj pejzažnoj arhitekturi u našim krajevima. Kroz ovaj projekat želimo da kod naših sugrađana pobudimo taj tradicionalni način sadnje i uređenja pljevaljskih dvorišta, sa akcentom na jorgovan koji je bio najkarakterističniji primjer tradicionalnog dekorativnog dendro-materijala koji je korišćen kod Pljevljaka. Kroz projekat želimo da iniciramo da opet zamirišu jorgovani, po ugledu na tradiciju sadnje jorgovana u Pljevljima, kao nekada. Projekat je mali korak ka tome cilju. Tradiciju pejzažne arhitekture u Pljevljima su održavali mnogi neshvaćeni Pljevljaci, poput Cana Janićijevića, Roda Popčetovića...”.

Partner na projektu je NVO “Legalis”, a projekat je podržala Opština Pljevlja, kroz Konkurs za sufinansiranje NVO.

Bonus video: