MUP: Pravo glasa u Budvi ima 18.589 građana

"Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 časova"

12078 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Broj birača u biračkom spisku za prijevremene izbore u Opštini Budva na dan 2. aprila 2022. godine iznosio je 18.589.

To su saopštili iz Ministarstva unutrašnjih poslova nakon odluke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da za 5. jun raspiše prijevremene izbore za odbornike u Skupštini opštine Budva.

Iz MUP-a navode da na biračkom spisku prema kojem su održani izbori 30. avgusta 2020. godine bilo 18.080 birača.

"Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 08 do 14 časova, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš). Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak", piše u saopštenju MUP-a.

Birači uvid u birački spisak mogu da izvrše i preko internet portala www.biraci.me, unosom broja lične karte ili putne isprave, i tako provjere na kojem biračkom mjestu glasaju.

"Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište", navodi se u saoštenju MUP-a.

Dodaju da birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me, upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

"Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala, mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište".

Kako bi građanin bio u mogućnosti da izvrši uvid u birački spisak ili izvrši promjenu adrese prebivališta upotrebom elektronske lične karte, neophodno je da prethodno izvrši aktivaciju certifikata u elektronskoj ličnoj karti.

"Uputstvo o načinu aktiviranju certifikata nalazi se na internet stranici https://ca.elk.gov.me. U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta", kazali su iz MUP-a.

Bonus video: