Roćen: Procenat nezaposlenih visokoškolaca i dalje na visokom nivou, problemi se ponavljaju

"Pomaci ostvareni u proteklom periodu su malog ili ograničenog dometa, očekivanja uvijek velika imajući u vidu to da se radi o generaciji koja je najveći potencijal društva, a donosioci odluka i dalje nespremni da se suštinski pozabave onim na što ukazujemo osluškujući poruke", poručio je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore

4673 pregleda 37 reakcija 6 komentar(a)
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Univerzitet Crne Gore, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, Saša Roćen je, povodom 4.aprila Dana studenata, kazao da godine prolaze a da problemi u borbi studenata za njihova prava i slobode ostaju isti.

Iz Studentskog parlamenta su saopštili da u danu kada se prisjećaju dešavanja iz 1936. i sa posebnim poštovanjem se odnose prema borbi studenta Pravnog fakulteta u Beogradu, Cetinjanina Žarka Marinovića i njegovih kolega za autonomiju univerziteta i akademske slobode, svake godine govore i o aktuelnim problemima visokoškolaca.

"Nažalost, možemo konstatovati da ih ponavljamo, jer u dužem vremenskom periodu, isti nikako da budu riješeni. Pomaci ostvareni u proteklom periodu su malog ili ograničenog dometa, očekivanja uvijek velika imajući u vidu to da se radi o generaciji koja je najveći potencijal društva, a donosioci odluka i dalje nespremni da se suštinski pozabave onim na što ukazujemo osluškujući poruke koje dobijamo sa svih fakulteta, od više od 20 hiljada mladih", kazao je predsjednik Studentskog parlamenta UCG.

Istakao je da je procenat nezaposlenih visokoškolaca i dalje je na visokom nivou, te da se studiranje svodi samo na formu i proklamovano ispunjavanje zakonskih standarda.

"Praktična nastava i dalje se ne sprovodi dosljedno i na način da studente adekvatno pripremi za tržište rada. Visina studentskog kredita je neprimjereno mala i nije se mijenjala 11 godina. A po završetku prvog nivoa studija, slijedi uključivanje u Program stručnog osposobljavanja, koji je odavno zreo za korijenitu reformu, jer u formi u kojoj postoji već deceniju, ne opravdava značajna sredstva uložena u njegovu realizaciju", rekao je Roćen.

Dodaje da i dalje nemaju Studentski servis po ugledu na zemlje regiona i Evrope, koji će studentima dati mogućnost da kroz privremene i povremene poslove, zarade za svoje studentske potrebe i pripreme se za stalni radni angažman, kao ni zakonski okvir upodobljen sa novim modelom studija koji se primjenjuje već četiri godine.

Poručio je da je suvišno i govoriti o tome da imaju rješenje, makar i na vidiku, za neka od suštinskih pitanja kao što su sprječavanje hiperprodukcije diploma, sprovođenje rangiranja univerziteta ili suštinska provjera diploma koje dolaze iz zemalja regiona.

"U turbulentnim vremenima za crnogorsko društvo, dominantno fokusirano na dnevno političke i druge podjele koje se plasiraju upravo sa ciljem skretanja pažnje sa ključnih problema, studenti i mladi, neopravdano su skrajnuti na margine. Daleko od fokusa donosilaca odluka, populacija su koje se nadležni sjete samo u rijetkim situacijama", navodi se u saopštenju.

Zaključuje i da zato ne čudi što je većina mladih svoju profesionalnu i životnu sreću potražila u inostranstvu i što se nažalost, takav trend nastavlja i poručuje da je krajnje vrijeme za suštinske promjene i adekvatan odnos svih društvenih aktera prema studentima, kao i da će nastavak ovakvog odnosa donosilaca odluka prema studentima i mladima, biti dovoljan povod za preduzimanje odlučnijih akcija, kao narednih mjera za rješavanje brojnih pitanja.

Bonus video: