Bijelo Polje ne zaboravlja stradanje bugarskih đaka

Nesreća se dogodila u mjestu Gostun, na dijelu magistralnog puta Bijelo Polje – Prijepolje, nakon što je autobus u kojem je bilo 48 učenika sleti u Lim

3625 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

U Bijelom Polju je danas obilježeno 18 godina od nesreće u kojoj je stradalo 12 bugarskih đaka.

Tim povodom, delegacija Opštine položila je cvijeće na Spomen obilježje "12 ruža", a predsjednik Opštine Petar Smolović kazao je da se i sada sa velikom tugom Bjelopoljci sjećaju tog 4. aprila 2004. godine.

"Tog dana autobus sa bugarskim učenicima iz grada Svištova, koji se vraćao sa ekskurzije, doživio je saobraćajni udes u kanjonu rijeke Lim i tada je stradalo 12 maloljetnih učenika, a još mnogo njih je bilo povrijeđeno. I nakon 18 godina mi se sa dubokim emocijama sjećemo te noći i dana, kada su i brojni građani Bijelog Polja uskočili u nabujali Lim i rizikovali svoje žvote da bi spasili djecu. Taj nemili događaj dodatno je produbio prijateljstvo Crne Gore i Bugarske, Bijelog Polja i Svištova, od tada se mi posjećujemo, evociramo i gajimo uspomene na tragediju, sa željom da se nikada više ne ponovi", kazao je Smolović.

Nesreća se dogodila u mjestu Gostun, na dijelu magistralnog puta Bijelo Polje –Prijepolje, nakon što je autobus u kojem je bilo 48 učenika, uzrasta od 13 do 17 godina, i njihovih nastavnika, vraćajući se sa ekskurzije iz Dubrovnika, iz nepoznatih razloga skrenuo sa magistrale i sunovratio se u nabujale vode.

Bonus video: