MPNKS: Prijava SDT-u protiv bivšeg rukovodstva srednje škole Sergije Stanić

Zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja, lažnog prikazivanja bilansa, zloupotrebe socijalnih prava zaposlenih kao i umanjenja državne imovine i prihoda

8555 pregleda 21 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Uprava škole JU ŠSVSO “Sergej Stanić” podnijela je krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) protiv lica koja su u prethodnom periodu rukovodila Ustanovom zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja, lažnog prikazivanja bilansa, zloupotrebe socijalnih prava zaposlenih kao i umanjenja državne imovine i prihoda.

To se navodi u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Kako navode, time su izvršili krivična djela iz člana 416, zloupotreba službene dužnosti, nesavjestan rad u službi iz člana 417, protivzakonita naplata i isplata iz člana 418, prevara u službi iz člana 419, pronevjera iz člana 420, kao i druga moguća djela iz pravnog saobraćaja iz Kruvičnog Zakonika Crne Gore, "sve na organizovan način i u produženom trajanju".

Povezani članci

08. Septembar 2021.

Zabiberili dug od 236.953 eura

"U sastavu škole postoji 14 maloprodajnih objekata,pekara, poslastičarnica kao i ekskluzivni restoran „Radovče”, koji su u Statutu označeni kao „Centri za obuku” koji nisu profitni centri. Radi se o objektima koji prihoduju velika sredstva zbog čega je MPNKS od samog formiranja insistiralo na uspostavljanju unutrašnje kontrole", piše u saopštenju.

Ističu kako je revizija nakon indicija koje je utvrdila iste i dostavila starješini organa za 2020. godinu, zbog čega je 8. septembra 2021. pokrenula zahtjeve prema Poreskim i Budžetskim inspekcijama da iskontrolišu i utvrde nenamjensko trošenje budžetskih sredstava prvenstveno trošenjem novca građana na teret Ministarstva, a koje se odnose na doprinose na zarade zaposlenih koji su obavljali djelatnost u privrednom društvu.

"Kako bi se što jasnije utvrdilo na koji način je škola poslovala, angažovan je nezavisni ovlašćeni revizor koji je izrazio uzdržavanje od davanja mišljenja, a koje predstavlja najteži oblik mišljenja u revizorskoj praksi jer se revizor nije mogao uvjeriti niti pribaviti dokumentaciju za prikazano stanje. U izvještaju koji je javno objavljen i dostupan na sajtu škole, Revizor je u 25 tačaka obrazložio uzdržavanje od mišljenja počev od neslaganja prometa u registar-kasi sa prometom u poslovnim knjigama ,neadekvatna dokumentacija za rekonstrukciju objekta „Radovče“,u obračunskim listama zaposlenih evidentirani su prekovremeni sati, stimulansi i noćni rad,povećanje koeficijenta, a sve bez adekvatne dokumentacije".

Iz MPNKS su kazali da je primarni cilj uspostavljanje discipline i puna primjena Zakona u javnim Ustanovama.

"U tom smislu unapređenje, u slučaju ove škole, postiglo se imenovanjem Miomira Đurišića na funkciju direktora i postigli su se mjerljivi rezultati i to da se prosječni pazar duplirao u odnosu na sve prethodne godine i dostigao maksimum jer prema podacima koje smo dobili pazari za 2022. godinu za februar i mart iznose 83.379,73€ dok su za iste mjesece u 2015. bili 33.866,06€, za 2016. 31.817,58€ , za 2017. 44.812,50€ dok su za 2021. iznosili su 19.367,19€", piše u saopštenju MPNKS.

Dodaju da že MPNKS nastaviti da utvrđuje odgovornost svih dirketora i inicira pokretanje krivičnog postupka.

"Finansijska dokumentacija je nepobitna i veoma jasna. Ubrzo će biti podnijete još dvije krivične prijave protiv bivših direktora srednjih škola, a u pripremi je mnogo veći broj. Kao što smo i ranije isticali, tužbe direktora protiv rešenja o razrešenju otvorile su „Pandorinu kutiju" i otkrivaju sva nepočinstva bivših direktora". zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: