Ekološka inspekcija izdala zabranu izvođenja radova u uvali Pržna

“U daljem postupku Uprava za inspekcijske poslove će utvrditi da li je za izvođenje radova na nelegalan način odgovoran zakupac plaže ili izvođač radova", saopšteno je iz te Uprave

7637 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekološka inspekcija izdala je zabranu izvođenja radova na “prihrani” plaže kupališta Plavi horizont u Krtolima od Tivta pijeskom iskopanim sa morskog dna u akvatorijumu uvale Pržna, a koje su minulih dana izvodili budvanska građevinska kompanija “Gugi Commerce” i zakupac plaže, firma “Qatari Diar Hotel Property and Investment Montenegro” iz Tivta.

Nakon što su to od Ekološke inspekcije tražili tražili JP Morsko Dobro iz Budve i Opština Tivat, ekološki inspektor Dejan Filipović je obišao lokaciju, izvršio nadzor i izdao usmeno naređenje kojim je zabranio dalje izvođenje radova do pribavljanja svih potrebnih saglasnosti JPMD-a i Agencije za zaštitu životne sredine.

“U daljem postupku Uprava za inspekcijske poslove će utvrditi da li je za izvođenje radova na nelegalan način odgovoran zakupac plaže ili izvođač radova", saopšteno je iz ove Uprave.

Prethodno su iz kompanije “Gugi Commerce” eksplicitno tvrdili da imaju sve neophodne papire i saglasnost za uvođenje u more svog bagera i dampera kojima je iz akvatorijuma uvale što ima status zaštićenog priorodnog dobra, vađeno na desetiune tona sitnog pijeska i taj materijal onda transportovan na kopno i razastiran po plaži.

Iz “Gugi Commerca” su optužili novinare da u ovom slučaju, pišu neistine sa ciljem “narušavanja poslovnog ugleda” te kompanije. Morsko Dobro je negiralo da je ono “Qatari Diaru” i “Gugi Commercu” dalo saglasnost na obavljenje ovih radova, dok se iz Agencije za zaštitu prirode koja je nadležna da dozvoli radove u područjima koji poput Pržne, imaju status zaštićenih spomenika prirode, do sada nisu ovim povodom oglašavali.

Bonus video: