Milatović: Vlada opredijelila 50 miliona eura za podršku dostojanstvenom porodičnom životu

Na sastanku ocijenjeno kao veoma važno što se na pitanje demografije i demografske politike napokon stavlja akcenat i daje značajan prostor problematici kako bi se dalje sistemski djelovalo

5600 pregleda 4 komentar(a)
Foto: MEK
Foto: MEK

Vlada je kroz set mjera za podršku dostojanstvenom porodičnom životu i rastu nataliteta za godinu opredijelila rekordnih 50 miliona eura, saopštio je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, Milatović je to kazao na sastanku sa predstavnicama Udruženja Roditelji, Kristinom Mihailović i Lepom Žunjić.

Na sastanku je, kako se navodi, ocijenjeno kao veoma važno što se na pitanje demografije i demografske politike napokon stavlja akcenat i daje značajan prostor problematici kako bi se dalje sistemski djelovalo.

Milatović je naveo da je Ministarstvo prepoznalo gorući problem crnogorskog društva i detaljno analiziralo stanje koje je dovelo do velikih demografskih promjena, i pristupilo kreiranju seta mjera sa ekonomskog aspekta, za podršku natalitetu i vraćanje pozitivnog trenda prirodnog priraštaja.

Kako je kazao, prvi put se to pitanje nalazi u fokusu kreatora javnih politika koji su spoznali problem na vrijeme i donosili mjere koje imaju za cilj dugoročno sprečavanje širenja opasnosti po demografski opstanak.

“Ova Vlada je upravo kroz set mjera za podršku dostojanstvenom porodičnom životu i rastu nataliteta opredijelila rekordnih 50 miliona eura, za godinu”, rekao je Milatović.

Milatović je naveo da besplatni udžbenici za osnovce, dječiji dodatak za svu djecu i novčano davanje za novorođenčad, uz program Evropa sad, moraju biti dio svakog budžeta jer će, kako je dodao, jedino na taj način dati dugoročne rezultate.

On je istakao poštovanje prema radu Udruženja Roditelji i njihovom konceptu u socio-ekonomskoj realnosti.

„Prepoznati ste kao nosioci brojnih važnih inicijativa u smjeru poboljšanja svih aspekata roditeljstva i odrastanja naše djece i veliko mi je zadovoljstvo što ćemo imati prilike da zajedno kreiramo bolje uslove za naše građane, odnosno one najvažnije, našu djecu”, dodao je Milatović.

Kako je saopšteno, iz Udruženja Roditelji su saglasni da su problemi u oblasti demografije ozbiljni i da je potrebno sistemsko rješavanje uz međuresornu saradnju svih relevantnih institucija koji imaju ključne uloge u društveno odgovornom kreiranju politika.

Iz tog udruženja su naglasili da je to važno i zbog toga što će se na taj način obezbijediti sveobuhvatno sagledavanje potreba porodice i donositi mjere koje će, osim jednokratnih podsticaja, uključivati i mjere koje će unapređivati zdravstvene, socijalne i obrazovne politike.

Mihailović je istakla da Udruženje Roditelji daje punu podršku svim donesenim mjerama kojima će se poboljšati demografsko stanje, uključujući i pozitivan prirodni priraštaj.

Ona je kazala da su veoma svjesni da je taj problem prisutan, ali da isto tako nije nerješiv.

“Potrebno je dodatno raditi na aktivnim mjerama i unapređenju kvaliteta usluga i servisa koji pružaju podršku porodicama i kvalitetnom razvoju naše djece“, rekla je Mihailović.

Iz Ministarstva su naveli da je u cilju preduzimanja daljih koraka u kreiranju boljeg ekonomskog, obrazovnog, balansa radnog i poslovnog života i socijalnog ambijenta za roditelje i djecu, na sastanku dogovoreno, uz podršku Udruženja, formiranje i međuresorne Radne grupe koja će detaljno analizirati postojeće stanje.

“I dati jasne preporuke, smjernice i mjere djelovanja u različitim oblastima što će poslužiti kao temelj stvaranju i radu posebno formirane Kancelarije za demografiju Crne Gore”, dodaje se u saopštenju.