Definisane smjernice za revidiranje plana djelovanja u slučaju mogućeg većeg priliva izbjeglica i migranata

Predložen je, između ostalog, dalji nastavak saradnje sa NVO sektorom kako bi se licima iz Ukrajine obezbijedile potrebne informacije neophodne za boravak i ostvarivanje prava i obaveza

4266 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Konstitutivna sjednica Koordinacionog tijela za vršenje nadzora nad sprovođenjem Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine, na kojoj su definisane osnovne smjernice za revidiranje Plana djelovanja u slučaju mogućeg većeg priliva izbjeglica i migranata, održana je danas u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Predstavnici institucija zaduženi su, kako je saopšteno iz MUP-a, da u kratkom vremenskom roku dostave neophodne informacije i kapacitete sa kojim raspolažu iz njihovih nadležnosti, koje će biti uvrštene u navedeni plan.

Koordinaciono tijelo formirano je Odlukom Vlade, a na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova. Konstitutivnom sjednicom predsjedavao je v.d. generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance Miroslav Zeković, a prisustvovali su svi imenovani članovi iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva zdravlja, kao i predstavnici međunarodnih partnerskih organizacija UNHCR-a, IOM-a i Crvenog krsta.

Zadaci Koordinacionog tijela su praćenje i koordiniranje aktivnostima i mjerama koje preduzimaju nadležni organi i institucije u cilju sprovođenja Odluke, odnosno radi ostvarivanja prava lica iz Ukrajine na primjeren smještaj, zdravstvenu zaštitu, osnovno i srednje obrazovanje, informacije o pravima i obavezama, rad, spajanje porodice, isprave i pravo na podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu; saradnja sa međunarodnim organizacijama koje se bave pravima izbjeglica i migranata i Crvenim krstom Crne Gore; preduzimanje aktivnosti radi revidiranja Plana djelovanja u slučaju mogućeg priliva izbjeglica i migranata; preduzimanje drugih aktivnosti od značaja za sprovođenje Odluke.

Sastanak je, kako je saopšteno, bio prilika da se napravi presjek realizovanih aktivnosti u smislu implementacije Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine, kao i da se upoznaju sa svim pripremnim radnjama i aktivnostima organizovanih u cilju obezbjeđivanja primjerenog smještaja, prava na rad i zdravstvenog osiguranja licima iz Ukrajine, te svakodnevne komunikacije sa institucijama i međunarodnim partnerima.

"Članovi koordinacionog tijela ukazali su na određenje izazove sa kojima se susreću njihove institucije u cilju sprovođenja Odluke, dati su predlozi i ponuđena konkretna rješenja u cilju humanijeg i efikasnijeg odgovora u novonastaloj situaciji", kazali su iz MUP-a.

Koordinaciono tijelo je utvrdilo dalju dinamiku rada uz mogućnost angažovanja predstavnika drugih organa, institucija, nevladinih organizacija i drugih pravih i fizičkih lica, radi sprovođenja Odluke o odobravanju privremene zaštite licima iz Ukrajine.

"Koordinaciono tijelo je jednoglasno utvrdilo veliki broj zaključaka kojima su predviđene konkretne aktivnosti i rokovi za realizaciju sa ciljem integrisanog upravljanja cijelim procesom zbrinjavanja ovih lica", dodaju iz MUP-a.

Predložen je dalji nastavak saradnje sa NVO sektorom kako bi se licima iz Ukrajine obezbijedile potrebne informacije neophodne za boravak i ostvarivanje prava i obaveza.

"Koordinaciono tijelo nadležno za praćenje nadzora nad sprovođenjem Odluke, će nastaviti sa koordiniranjem aktivnosti i mjera drugih državnih organa i institucija uz podršku međunarodnih partnera i Crvenog krsta Crne Gore i isto voditi računa o zakonitosti i sistemskom upravljanju migracijama u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: