Stiže novac za odvojeni život i rad u kovidu

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje kazali su da su 30. marta uputili obračune Ministarstvu finansija

5763 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Fond za zdravstveno osiguranje obradio je obračun naknada za zdravstvene radnike i uputio ih Ministarstvu finansija i odmah po uplati ovog resora preusmjeriće novac zdravstvenim ustanovama.

To su kazali “Vijestima” iz Fonda, upitani kada će zaposlenima u zdravstvu biti uplaćene naknade za odvojeni život, rad u kovid centrima, dopunski rad...

”Fond je u skladu sa novom procedurom koju je propisalo Ministarstvo finansija obavijestilo javne zdravstvene ustanove 18.03.2022. godine da najkasnije do 22.03.2022. godine izvrše obračun ostalih naknada (odvojeni život, rad u kovid centrima i drugo.) kako bi im iste bile isplaćene. Pojedine javne zdrvstvene ustanove su Fondu dostavile obračun ostalih naknada tek 30.03.2022. godine, a tog datuma Fond ih je obradio i uputio Ministarstvu finansija na dalju realizaciju”, rekli su iz ove ustanove.

Istakli su da ulažu maksimalne napore kako bi sve obaveze iz svoje nadležnosti izvršili na zakonit način u najkraćim rokovima. Pojasnili su da će nakon uplate Ministarstva finansija, preusmjeriti novac ustanovama.

”Vijesti” su ranije objavile da zaposleni u zdravstvu koji rade u kovid centrima od februara nisu primili nadoknade koje im pripadaju po posebnim ugovorima.

Izvori “Vijesti” tvrde da samo u podgoričkom domu zdravlja oko 150 zaposlenih, ljekara i medicinskih sestara, nisu primili nadoknade iako potpisuju petnaestodnevne ugovore sa ustanovom, prema kojima ih sljeduje i do nekoliko stotina eura za rad u vanrednim okolnostima.

Ni specijalizanti u Beogradu još nisu dobili februarske naknade za odvojeni život, u iznosu od 330 eura za troškove stanovanja i režije, a ljekarima nije plaćen ni dopunski rad.

Bonus video: