Lasica i Rudović među pobjednicima na konkursima za najbolje priče o procesu pristupanja EU

Konkurse je raspisao Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade

13809 pregleda 106 reakcija 2 komentar(a)
Rudović i Lasica, Foto: Nikola Šćekić/Privatna arhiva
Rudović i Lasica, Foto: Nikola Šćekić/Privatna arhiva

Novinarka Televizije Vijesti Danijela Lasica i novinar Nezavisnog dnevnika "Vijesti" Miloš Rudović među pobjednicima su na konkursima za najbolji novinski članak, odnosno najbolju televizijsku priču o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Osim Lasice, pobjednice ovogodišnjeg konkursa za najbolju televizijsku priču su i novinarke Javnog servisa Irena Rašović i Biljana Rovčanin.

Među pobjednicima konkursa za novinare štampanih medija i portala, osim Rudovića, su i novinarka Radija i Portala RTCG Milica Mandić i novinarka Radija Kotor Sanja Čavor.

"Konkurse je raspisao Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade, uvažavajući značaj crnogorskih medija u tom procesu, a kako bi zainteresovao medije da izvještavaju o uticaju procesa na život građana Crne Gore, primjeni evropskih standarda, usvajanju evropskih vrijednosti i podršci EU kroz dostupne fondove i realizaciju projekata", podsjećaju iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Na konkurse je prijavljeno ukupno petnaest priča, od čega osam u kategoriji televizijskih novinara i sedam u kategoriji novinara štampanih medija i portala.

"Najbolje ideje za televizijske priče su, prema ocjeni stručnog žirija, dostavile su novinarke Danijela Lasica, Irena Rašović i Biljana Rovčanin. One će na raspolaganju imati mjesec dana da, u skladu sa predloženim i odabranim konceptom, urade i objave svoje priče o podršci koju EU preko grantova, pruža budućim preduzetnicima u Crnoj Gori; o tome koliko je Crna Gora napredovala u poštovanju evropskih standarda u pogledu zastupljenosti žena u politici i njihovom osnažnivanju da se bave politikom; kao i priču o podršci EU malim i srednjim preduzećima", saopšteno je iz Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade.

Novinarkama će, nakon emitovanja televizijskih priča, biti uručene novčane nagrade u iznosu od po 500 eura.

"Novinarke Milica Mandić, Sanja Čavor i novinar Miloš Rudović koji su, prema ocjeni žirija, dostavili najbolje ideje na konkursu za štampane medije i portale, imaće na raspolaganju tri sedmice da, u skladu sa predloženim i odabranim konceptom, urade i objave svoje priče o spremnost Crne Gore za preuzimanje uloge posmatrača u okviru Evropske mreže za migracije; značaju i uticaju procesa evropske integracije na lokalne samouprave, s fokusom na rezultate EU projekata, kao i o rezultatima ERASMUS programa u Crnoj Gori", dodaje se u saopštenju.

Njima će, nakon objave priča, biti uručene novčane nagrade u iznosu od po 300 eura.

Konkursi su realizovani u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022, u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija.

Bonus video: